Verbod op zandwinning in IJsselmeer kan zandwinner niet keren: Koninklijke Smals geeft niet op

23 des 2020 - 19:17

Zandwinner Koninklijke Smals ziet niet definitief af van de plannen om voor de kust van Gaasterland in het IJsselmeer zand te gaan winnen. Dat laat het bedrijf weten in reactie op het nieuws dat gemeente De Fryske Marren de zandwinning mocht verbieden. Het bedrijf had het verbod aangevochten bij de Raad van State, maar daar heeft de gemeenteraad gelijk gekregen.

Foto: Koninklijke Smals

Smals was naar de hoogste rechter van het land gestapt, omdat het bedrijf vond dat de gemeenteraad met het verbod een politiek spelletje heeft gespeeld, in aanloop naar de provinciale verkiezingen. Weerstand uit de streek zou volgens het bedrijf geen rol mogen spelen. De Raad van State heeft die argumentatie van tafel geveegd.

Smals laat nu weten dat hun vertrouwen in de haalbaarheid van de plannen na de uitspraak alleen maar is toegenomen. "Wij blijven vertrouwen hebben in nut en noodzaak van onze plannen, zowel op het gebied van de winning van bouwgrondstoffen als op het gebied van natuurversterking en ecologie. Hierbij blijven wij de komende periode de dialoog aangaan met belanghebbenden en betrokkenen", zegt Marloes Herms van het bedrijf. Smals bestudeert de uitspraak om te kijken welke stappen er nog kunnen worden genomen.

Ondertussen denken zowel de gemeente als de actievoerders dat deze uitspraak eigenlijk het einde betekent van de plannen van Smals. Baukje Miedema van Actiegroep Murns denkt dat het voor gemeenten nu makkelijker wordt om zulke plannen tegen te houden.

(Advertentie)
(Advertentie)