Sven Kramer: "Thialf is kil"

23 des 2020 - 16:21

Volgens Sven Kramer zou het mooi zijn als de politiek zich bemoeit met de kwaliteit van het ijs in het Thialfstadion. Dat zegt hij in aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi. Begin december gaf Kramer samen met andere schaatsers nog aan dat de kwaliteit van het ijs niet goed is. "Ik ga niet over de kwaliteit van het ijs, maar het zou mooi zijn als niet alleen de schaatsers zich daar zorgen over maken."

Foto: Orange Pictures

Kramer stuurde eerder al een brief naar de Raad van Commissarissenvan Thialf. Daarin uitte hij zijn ergernissen over het ijs en vooral over de mensen die de ijsmachine, de zamboni, besturen. Hij zei toen 'dat ze geen idee hebben wat ze moeten doen'.

Het ijs is in de tussentijd wel beter geworden, vindt Kramer, maar nog niet constant genoeg. "Het zou mooi zijn als er iets aan wordt gedaan. Maar kijk, ik ga de ijsmeesters ook niet uitleggen hoe zij het ijs moeten maken. Zij vertellen mij niet hoe ik moet schaatsen, zo vertel ik ook niet hoe zij hun werk moeten doen. Ik kan het alleen aangeven en dat heb ik gedaan."

Praten en schaatsen

Sven Kramer vindt dat de bestuurders en de politiek hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zo heeft hij gesproken met wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen. "Maar ja, weet je, ik heb er eigenlijk helemaal geen zin aan om nu over het ijs te praten. Ik heb over drie dagen een belangrijk toernooi. Maar ik heb ondertussen wel een gesprek gehad met Zoetendal, ja. Nu zou het mooi zijn als de politiek oppakt. De gemeente is natuurlijk aandeelhouder (net als de provincie, red.) en dan hoop ik dat een Zoetendal, maar ook een Sander de Rouwe (gedeputeerde, red.) iets doen. Het is nu verder niet aan mij."

Zoetendal laat in een reactie weten dat hij de discussie niet in de media wil spelen en dat Kramer bij de ijsmeesters moet zijn.

Vriendelijker in Leeuwarden

Kramer blijft wel kritisch, vooral op het bestuur van Thialf: "Het had ze gesierd als ze het serieus zouden nemen. De directie zit boven achter een raampje en komt bijna niet bij het ijs. Ze staan niet met de voeten in de modder. In Leeuwarden is het bijvoorbeeld warmer. Ze zijn daar vriendelijker. Er is begrip en respect voor elkaar, in Thialf is het kil."

Kramer concentreert zich nu op de sport, maar blijft wel kritisch. "Ik ben een van de mensen die voor zijn sport staat en dan ben ik lastig. Ik wil gewoon dat er een goede ijsvloer ligt. Er staat hier een ijsbaan van meer dan tachtig miljoen euro. Die moet gewoon een goede ijsvloer hebben. We hebben geen tijd om aan elkaar te wennen. Ik moet over een jaar presteren op de Olympische Spelen."

Pieken op het WK-kwalificatietoernooi

Tussen 26 en 28 december worden er meerdere tickets verdeeld. Sven Kramer schaatst zaterdag de 5000 meter, zondag de 1500 meter en maandag de 10 kilometer. De WK-titels worden pas in februari verdeeld, maar Kramer moet nu al goed zijn. "De piek ligt nu al bij dit toenrooi. Ik kan me niet permitteren om nu niet goed te zijn. De vorm lijkt goed."

Kramer reed vorige week een persoonlijk record op de 3000 meter. "Maar ik moet iedere dag wel afwachten hoe de vorm is en hoe goed ik me voel. Dat is echt iedere anders."

Wat staat er op het programma en welke tickets zijn er te verdelen?

  • EK allround (16-17 januari): de eerste twee schaatsers over een klassement van de 1500 meter en de 3000 meter bij de vrouwen en de 5000 meter bij de mannen plaatsen zich voor het EK allround. Antoinette de Jong en Patrick Roest hebben zich op het NK Allround al geplaatst;
  • EK sprint (16-17 januari): de eerste twee over een klassement van de 500 meter en de 1000 meter plaatsen zich voor het EK allround. Jutta Leerdam en Hein Otterspeer hebben zich op het NK Sprint al geplaatst;
  • Twee World Cups (22-24 en 29-31 januari): de beste vijf op iedere afstand plaatsen zich voor de wereldbekers. Alleen de 5000 meter voor de vrouwen en de 10.000 meter voor de mannen worden niet verreden op de wereldbekers;
  • WK afstanden (11-14 februari): de beste drie op iedere afstand plaatsen zich voor het WK. Alleen op de 1000 meter en 5000 meter bij de mannen moet Nederland op de wereldbekers nog een derde WK-ticket afdwingen.

Alle wedstrijden worden in het Thialfstadion gehouden.

(Advertentie)
(Advertentie)