Politie Noord-Nederland bijt zich stuk op personeelsproblemen

De politie Noord-Nederland krijgt de grote capaciteitsproblemen maar niet opgelost. Jaren van vergaderen heeft nauwelijks resultaat opgeleverd. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van RTV Drenthe, Omrop Fryslân en RTV Noord.
© ANP
Al jaren heeft de politie Noord-Nederland te veel mensen op de loonlijst staan. Het gaat dan vooral over een overschot van wijkagenten in het Noorden. Dat blijkt uit de documenten die de omroepen hebben gekregen na een verzoek op basis van 'Wet openbaarheid van bestuur' (Wob) bij de politie.
Dat is een erfenis van de komst van de Nationale Politie begin 2013. De korpsen Drenthe, Friesland en Groningen werden toen omgevormd tot de politie-eenheid Noord-Nederland. Landelijk werd bepaald uit hoeveel banen de nieuwe eenheden moeten bestaan. Voor Noord-Nederland pakte dat slecht uit: er moesten zo'n 300 voltijds banen worden geschrapt. Daar kreeg het korps in 2013 vijf jaar de tijd voor, maar de overbezetting is niet weg.
Onderzoeksjournalist Hjalmar Guit van RTV Drenthe

211 politiemedewerkers te veel

Uit de meest recente cijfers blijkt de overbezetting wat te zijn teruggelopen naar 211 in augustus van dit jaar. Deze daling heeft zich in april van dit jaar ingezet. Volgens de politie is deze daling uitsluitend te verklaren door leeftijdsgebonden uitstroom, mensen die met pensioen gaan of gebruik maken van een vervroegde uittredingsregeling die in april van dit jaar is ingegaan. De politie laat weten dat deze daling niet komt door gerichte acties om de overbezetting weg te werken.
Kijk hieronder naar de overbezetting van de politie Noord-Nederland sinds 2017:
Een politieman, die zijn hele leven bij de politie werkt, bevestigt tegen Omrop Fryslân het verhaal van de overcapaciteit, maar volgens hem is het in de praktijk heel anders met de bezetting bij de politie. Vanwege zijn baan en positie wil hij anoniem blijven.

"Dit is nog maar het begin van alle ellende"

Ondanks de overbezetting, zijn er grote tekorten, zegt de anonieme bron. "Over de hele linie kampen we met tekorten, de roostermakers vullen gaten met gaten. En dit is nog maar het begin van alle ellende, het wordt alleen maar erger". Hiermee doelt hij op het gegeven dat er door de overcapaciteit 'alleen nog maar mensen uit moeten'.
Het korps noemt dat 'scheefgroei'. Er is veel te weinig bezig onder het personeel. 'Het werk zit niet, waar de mensen zitten', wordt geconcludeerd in de managementgesprekken.
Een van de afdelingen met een tekort is de recherche. Volgens de politieman kan die de werkdruk niet meer aan. Geregeld worden zogeheten zwaardere zaken overgedragen aan 'gewone' agenten omdat de rechercheurs er zelf niet meer aan toe komen. Het gaat bijvoorbeeld urgente vermissingen. 'Hap-snap-werk', zo omschrijft de agent de rol van de recherche in Noord-Nederland. Hierdoor zouden onderzoeken stil komen te liggen en de hulp aan burgers niet meer naar wens geboden kan worden.
Als we dan in actie moeten komen, worden we op de meldkamer begeleid door iemand die nooit op straat heeft gewerkt en geen 'blauwe' ervaring heeft.
Agent die anoniem wil blijven
Ook op de noordelijke meldkamer en de aangifte balies zit te weinig personeel, blijkt uit de documenten. Om het tekort aan centralisten op te vangen worden burgers opgeleid. 'En dat merken we in noodsituaties. Als we dan in actie moeten komen, worden we op de meldkamer begeleid door iemand die nooit op straat heeft gewerkt en geen 'blauwe' ervaring heeft. Dat gaat geregeld mis, bijvoorbeeld omdat de centralist de verbinding verbreekt of gewoon geen idee heeft wat ie moet doen'.
Al met al schetst de agent een alarmerend beeld. 'Daar komt nog bij dat er veel politiemensen onvrede vertrekken, bovenop de natuurlijke afvloeiing. De zorgen nemen alleen maar toe'.
© Kappers Media

Vakbond niet optimistisch

In een reactie op het onderzoek van de omroepen wijzen de politievakbonden er op dat het overschot van wijkagenten in de praktijk niet te merken is. 'Wij komen ook teams tegen die op papier boven de sterkte zitten, waarbij de roosters door een combinatie van ziekte en allerlei vormen van verlof toch niet rond te krijgen zijn. De boventalligheid wordt door de gigantische werkdruk niet gevoeld,' aldus een gezamenlijke reactie van de politiebonden NPB en ACP.
Erg optimistisch over de kans dat de overbezetting de komende jaren wél weggewerkt wordt, zijn de bonden niet. 'Door de hoge werkdruk en onderbezetting in de politiebasiszorg worden wijkagenten teveel in de noodhulp ingezet. Het in de wijk aanwezig zijn wordt alleen maar lastiger als boventalligheid terugloopt.'
Later vandaag komt de politie met een reactie op het onderzoek.