Nieuwe buurtkamers gemeente Leeuwarden in januari niet open voor inloop

22 des 2020 - 21:41

De opening van de negen nieuwe wijk- en buurtkamers in de gemeente Leeuwarden laat nog op zich wachten. Het concept van de kamers is dat mensen hier kunnen inlopen als zij hulp of zorg nodig hebben, maar door de lockdown kan dat niet. Wel is het mogelijk om langs te komen op afspraak.

Wijkcentrum Heechterp-Schieringen - Foto: Omrop Fryslân

De gemeente Leeuwarden geeft aan dat er met de voorbereiding van de buurtkamers al vertraging is opgelopen door corona en daar komt nu de lockdown bovenop. Dit maakt het volledig openen van de buurtkamers momenteel onmogelijk, omdat de kamers in bijvoorbeeld een kringloopwinkel of wijkcentrum zitten. Die mogen nu niet open.

Ynze Haitsma van de gemeente Leeuwarden: "Wij hebben met de buurtkamers afgesproken dat wij beginnen met werving en campagne in de buurt, wanneer corona dat weer toelaat. Tot die tijd hebben wij geregeld dat op alle locaties Amaryllis aanwezig is om met mensen te praten, dan wel op afspraak."

Waar zijn de buurtkamers?

In Leeuwarden komen er zes buurtkamers, in het MFC Westenkwartier, Wijkcentrum Bilgaard, Wijkcentrum Heechterp-Schieringen, 'd Ambacht (Huizum), Netwerkcentrum De Klomp en Wijkcentrum 't Knooppunt. Verder komen er nog drie buurtkamers in Stiens (De Skalm), Mantgum (MFC de Wjukken) en in de kringloopwinkel van Grou.

Zie hieronder waar de buurtkamers van de gemeente Leeuwarden precies komen:

Foto: Omrop Fryslân

In de kamers kunnen mensen terecht die vragen hebben over formulieren, voor een luisterend oor of gewoon voor een kopje koffie. Door deze taken weg te halen bij professionals en te geven aan vrijwilligers, hoopt de gemeente Leeuwarden acht ton te besparen. Dat is nodig omdat de gemeente voor 2021 jaarlijks 3,6 miljoen euro moet bezuinigen.

Zorgaanbieders in Leeuwarden hebben echter grote twijfels over de inzet van vrijwilligers. Ze zouden niet geschikt zijn voor het helpen van mensen die meerdere problemen hebben. Daarnaast geeft Vrijwilligers Organisaties Leeuwarden (VOL) aan dat er niet voldoende vrijwilligers zijn om zorgtaken over te nemen van professionals.

Wethouder Hein Kuiken hoopt dat volgend jaar de buurtkamers toch volledig open kunnen. "De bedoeling was dat we in 2020 met elkaar zouden kennismaken en gezamenlijk de inrichting zouden bespreken. Dat proces heeft als gevolg van corona hinder opgelopen. In de ambities om dat in samenspraak met veel vrijwilligersorganisaties uit te serveren middels die buurt- en dorpskamers moeten we even een pas op de plaats maken. Ik hoop dat dat in de loop van 2021 alsnog kan."

Wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden

(Advertentie)
(Advertentie)