Illegale zendmast houdt inwoners Spannenburg in spanning

22 des 2020 - 20:51

Hij bromt, is 30 meter hoog en het is een raadsel hoe hij er komt: een zendmast bij Spannenburg. Het buurtschap bij Tjerkgaast heeft al een bekende toren, maar die heeft er sinds kort een buurman bij. Een telefoonbedrijf heeft begin oktober een nieuwe zendmast geplaatst bij de brug van Spannenburg. Dat zorgt voor ophef in het plaatsje, want niemand weet wat voor mast het is. Bovendien zou de vergunning niet in orde zijn.

Illegale zendmast bij Spannenburg

"Kijk, dit moet 'm dan zijn", begint Lucia de Jong van dorpsbelang haar verhaal. Ze wijst naar enkele hekken die om de zendmast staan. In het midden staat een brommende aggregaat, die de stroom verzorgt voor de mast. "Dat geluid horen we niet", zegt De Jong. De mast staat op een parkeerplaats en aan de andere kant begint het dorp. "Maar iedereen ziet de mast wel. De vraag blijft ook wat voor mast het precies is en hoe het met de straling komt. Want wij zijn niet op de hoogte gesteld dat de mast er zou komen."

De mast is volgens het verhaal van dorpsbelang in een weekend geplaatst. "Ik bracht de kinderen weg en toen ik hier langskwam, zag ik allemaal busjes staan. Een dag later komt dit ding boven de bomen uit. We hebben toen contact gezocht met de gemeente en die zegt dat er geen vergunning voor de mast is. Hij zou er tijdelijk staan als een noodoplossing, maar we zijn nu al enkele maanden verder. We weten niet hoelang hij er blijft, maar wat ons betreft, gaat hij zo snel mogelijk weg."

De zendmast - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de mast

Gemeente De Fryske Marren laat in een reactie weten dat de mast illegaal geplaatst is. De gemeente gaat onderzoeken hoe het kan dat de mast is geplaatst. Daarnaast wordt handhaving ingeschakeld om de mast weg te laten halen. De handhaving moet met de eigenaars om tafel, om te vragen hoe de mast er is gekomen. Ook moeten die eigenaars de mast zelf weghalen. Wanneer dat is, blijft door corona en de kerstvakantie de vraag.

Trefwoorden: 
straling Spannenburg zendmast 5G 4G
(Advertentie)
(Advertentie)