VIDEO: Het Friese volkslied schalt door de Groninger hoofdstad

22 des 2020 - 12:08

Het Friese volkslied door de Groninger straten: het leek altijd een utopie. Na een actie van studentenvereniging Bernlef is het toch werkelijkheid geworden, op dinsdagmiddag schalden de tonen van 'De Alde Friezen' vanuit de Martinitoren de stad over. Ook de tegenactie van TikTok Tammo is een succes, hij heeftal meer dan duizend reacties op zijn 'Botter, stoet en gruine keze'-oproep.

Het Friese volkslied op de Martinitoren:

De beiaardier van de Groninger toren, de Fries Auke de Boer, probeerde echter de beide kampen te verenigen. Nadat hij het Fries volkslied had gespeeld, was het Groninger volkslied te horen. Hij speelde ze zelfs samen, een mix van de Friese en Groninger liederen die toch weer veel stof op deden waaien de afgelopen week.

Zo wilde Johannes Peetsma, beter bekend onder zijn alter ego 'TikTok Tammo', de Groninger vlag op de Leeuwarder Oldehove projecteren. Het was een reactie op de actie van de Friese studenten van Bernlef. "Ik wilde op een ludieke manier met gelijke munt terug betalen, en daarmee geld voor de Voedselbank in Leeuwarden ophalen. Toch in het Friese hart raken, en ook geld voor het goede doel ophalen", legt de Grunnfluencer, zo noemt hij zichzelf, uit.

De Oldehove van Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Botter, stoet en gruine keze, wel dat nait zeggen kin, kin gain Grunneger wezen

Johannes Peetsma, oftewel 'TikTok Tammo'

Het zette echter geen zoden aan de dijk: de gemeente Leeuwarden was bang dat het te veel publiciteit op zou brengen en dat er grote groepen mensen samen zouden komen. "Ik heb contact gehad met de gemeente, wij hebben het samen overlegd", vertelt Peetsma. "Er kwam natuurlijk veel aandacht voor, Radio1 belde, Trouw belde. Dat brengt risico met zich mee."

'Botter, stoet en gruine keze'

Dat de Oldehove toch niet blauw, groen, rood en wit kleurt dinsdag, betekent echter niet dat de Leeuwarder Voedselbank geen donatie van de Grunnfluencer krijgt. Inmiddels is er door Peetsma al 2.750 euro opgehaald.

Als een soort van vervangende actie, heeft hij een oproep geplaatst op Facebook. Hij vraagt mensen om de Friese spreuk 'Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries' in het Gronings te zeggen. Peetsma: "Ik heb de Friezen uitgedaagd om de zin over boter en groene kaas in het Gronings te zeggen: 'Botter, stoet en gruine keze, wel dat nait zeggen kin, kin gain Grunneger wezen'."

Dinsdagmiddag om 12.40 uur is het Fries volkslied op de Martinitoren gespeeld. "Het is jammer dat de Groningse vlag niet op de Oldehove wordt geprojecteerd, maar als alle Friezen dit filmpje insturen, dan hebben we voor mijn gevoel hetzelfde doel gehaald", aldus Peetsma.

Het Friese volkslied op de Martinitoren:

Johannes Peetsma, 'TikTok Tammo' over zijn doneeractie

Nynke Stamm, secretaris van de studentenvereniging Bernlef, zegt dat de reacties op hun actie erg verschillen. "De meeste mensen zijn er sportief over, maken er een grapje van om de plagen. Maar er zijn ook wel mensen die het echt niet leuk vinden. Iemand heeft zelfs 1.250 euro tegengeboden om het niet te spelen." Met een opgehaald bedrag van 2.460 euro is dat echter lang niet genoeg.

De actie van TikTok Tammo vinden de Friese studenten mooi, en zelf zullen ze ook meedoen aan zijn oproep van 'Botter, stoet en gruine keze'. "Onze voorzitter heeft het gisteren op Radio1 al geprobeerd!", aldus Stamm.

Nynke Stam van Bernlef over hun doneeractie

Luister naar de bijdrage van verslaggever Jantine Stoffers

(Advertentie)
(Advertentie)