'Nacht van het Wad' moet mensen wijzen op charme én belang van echte duisternis

Echte duisternis wordt in het Noorden van Nederland steeds zeldzamer. Zelfs op het Wad is er sprake van lichtvervuiling, terwijl duisternis erg belangrijk is voor mensen, dieren en planten. Met de eerste 'Nacht van het Wad' die maandagavond werd gehouden in de theaterkerk van Nes gaf wetenschapper en sterrenkundige Govert Schilling daar een online lezing over die door meer dan 800 mensen werd gevolgd.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Geïnteresseerden konden online meekijken met Schilling zijn Planetariumshow in de theaterkerk in Nes, waar ook de replica van de Nachtwacht staat. Het was de kick off van de campagne 'Nacht van het Wad', waarmee het belang van duisternis in het Waddengebied wordt aangekaart.
"Het wordt vanaf volgend jaar vier keer per jaar georganiseerd. Er zijn dan allerlei evenementen om mensen te laten genieten van de mooie donkere nachten in Noord-Nederland", legt Akkeline Postema van de Groninger milieufederatie uit.

Vlucht over het Wad

Schilling nam de kijkers mee in een vlucht over het Wad en liet zien waar het in het gebied nog donker kan zijn. Er zijn namelijk niet veel gebieden waar het nog écht donker is.
"Licht is niet goed voor de natuur, want nachtdieren hebben er last van", legt Schilling uit. "Het is slecht voor de economie, want verlichting kost geld. En het is slecht voor het dagelijkse biologische ritme van de mens. Tot slot ben je niet meer in contact met de kosmos waar je deel van uitmaakt."
Govert Schilling (l) © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De wetenschapper groeide zelf op in een dorpje in de buurt van Utrecht. 's Nachts kon hij daar nog gewoon de Melkweg zien. "Dat is er tegenwoordig in heel Midden-Nederland niet meer bij. Er groeit nu een hele generatie kinderen op die niet weet hoe de sterrenhemel eruitziet."
Dat is ook het doel van Schilling zijn Planetariumshow. "Ik wil graag laten zien wat mensen missen. Wat zou je kunnen zien als je wel eens een donkere plek opzoekt?"
Schilling focuste tijdens zijn lezing ook op de sterrenhemel en liet een zeldzaam schouwspel zien: de planeten Jupiter en Saturnus smelten bijna samen tot één lichtpunt. Elke 20 jaar haalt Jupiter Saturnus in terwijl ze rondom de zon draaien, maar dit keer komen ze dichterbij elkaar aan de hemel dan ze in 800 jaar gedaan hebben.
'Nacht van het Wad' is een deelproject binnen het programma Donkerte van de Wadden, met als doel om mensen de duisternis op het Wad te laten ervaren. Onder de noemer 'Nacht van het Wad' worden vier keer per jaar evenementen, zoals excursies en lezingen, georganiseerd langs de Waddenkust.
Met 'Nacht van het Wad' vragen de natuur- en milieufederaties van Fryslân, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit Groningen specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied en willen ze wijzen op de noodzaak van het behouden van duisternis.
Verslaggever Willem de Vries was bij de Planetariumshow