Groninger vlag wordt niet geprojecteerd op Oldehove, TikTok Tammo trekt plan in

21 des 2020 - 17:21

De Groninger vlag wordt niet geprojecteerd op de Oldehove in Leeuwarden. TikTok Tammo wilde dat voor elkaar krijgen als tegenactie op het spelen van het Fries volkslied vanuit de Martinitoren in Groningen. In overleg met de gemeente Leeuwarden heeft de Groninger influencer besloten om zijn actie niet door te zetten, aldus een woordvoerder van de gemeente. TikTok Tammo heeft zelf ook laten weten dat zijn plan niet door gaat. Het niet doorgaan zou te maken hebben met de coronamaatregelen.

Foto: Omrop Fryslân, Oane Hoekstra

Beiaardier Auke de Boer speelt in december en januari alle dinsdagen verzoeknummers. Deze dinsdag speelt hij het Friese volkslied om 12.40 uur in Groningen. Het is een initiatief van de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen. De opbrengst gaat naar de lokale Voedselbank en het onderhoud van de Martinikerk. De studentenvereniging heeft inmiddels meer dan 2.300 euro opgehaald met het initiatief.

De actie zorgde voor oproer in de stad. Meerdere Groninger raadsleden reageerden op de actie en wilden er vragen over stellen in de raad. Een Groningse kraanmachinist bood 1.250 euro om het volkslied van Groningen te laten spelen in plaats van het 'Frysk bloed tsjoch op', maar zonder resultaat.

TikTok Tammo heeft nu een alternatief bedacht voor zijn Oldehove-plan, meldt RTV Noord. Hij daagt Friezen uit om over hun trots heen te stappen en de zin 'Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries' in het Gronings op te nemen en aan hem door te sturen.

(Advertentie)
(Advertentie)