GGD Fryslân: "Het is te hopen dat we het maximum aantal besmettingen hebben bereikt"

21 des 2020 - 13:38

GGD Fryslân maakt zich grote zorgen over het hoge aantal nieuwe Friese coronabesmettingen. Zondag werden er maar liefst 322 nieuwe Friese besmettingen vastgesteld, een nieuw record. "Je loopt steeds meer kans dat je tegen iemand met corona aanloopt. Dat is zeer zorgelijk", zegt Everhard Hofstra van de GGD.

Foto: Shutterstock.com (Horth Rasur)

Het nieuwe record aantal besmettingen zondag was voor Hofstra een bevestiging van de zorgen die er al waren. "Dit is alleen maar een extra waarschuwing om je allemaal aan de maatregelen te houden." Hofstra verwacht echter niet dat de extra maatregelen van de lockdown meteen effect zullen hebben op het groeiende aantal besmettingen. "De eerste effecten zien we op z'n vroegst volgende week. Ik hoop ook dat we die daadwerkelijk gaan zien. Het is te hopen dat we het maximum aantal besmettingen hebben bereikt."

Engelse virusmutatie

Naast de zorgen over het aantal besmettingen in Fryslân en Nederland komt er ook nog een ander probleem bij: de nieuwe virusmutatie in Engeland. "Een mutatie is een kleine verandering van het virus", legt Hofstra uit. "We zien wereldwijd veel van dit soort veranderingen, maar deze mutatie in Engeland zorgt er voor dat het virus zich nog veel sneller verspreidt. Dat is wat we juist liever niet willen."

Ook in Nederland is deze Engelse variant inmiddels vastgesteld. "We zijn nu aan het kijken hoe dit virus zich hier heeft verspreid. Dat geeft nog meer urgentie om het vaccin te introduceren om mensen te beschermen." De grote vraag is natuurlijk of dit vaccin wel werkt bij deze nieuwe mutatie. "Het lijkt er wel op dat dit vaccin ook werkt bij dit soort mutaties", stelt Hofstra gerust.

Testcapaciteit

Overal in de provincie lijken de wachtrijen voor de coronateststraten almaar langer te worden. Toch is er genoeg capaciteit, zegt Hofstra. "Momenteel doen we rond de 2000 testen per dag, maar we hebben capaciteit voor 5000. We hebben vandaag weer een nieuwe testruimte geopend in Heerenveen." Ruimte genoeg dus, maar toch laat lang niet iedereen zich testen met milde klachten, merkt ook Hofstra. "We hebben wel het idee dat niet iedereen altijd komt met milde klachten. Aan iedereen het dringende verzoek om wél te komen om je te laten testen."

Minder mobiel

Vooral mensen die minder mobiel zijn, blijven vaker thuis met milde klachten. "We proberen mensen zo veel mogelijk naar de teststraat te laten komen", legt Hofstra uit. "Als het echt niet anders kan, kunnen wij langskomen. Maar dat is niet altijd mogelijk in verband met onze capaciteit in de vorm van mensen." Ook met de kerstdagen voor de deur wil Hofstra iedereen op het hart drukken om de veiligheid in het oog te houden. "Voor de kerst moet iedereen voor zichzelf van tevoren goed nagaan of er geen klachten zijn voordat je bij elkaar op bezoek gaat."

Everhard Hofstra over het nieuwe record aantal besmettingen

Trefwoorden: 
GGD Fryslân coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)