Organisaties verrast door nieuws over misstanden Neushoorn: "We zijn overvallen"

21 des 2020 - 17:40

"We zijn overvallen door dit nieuws."Dat zegt Tamara Bok van de Raad van Toezicht van Neushoorn naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over het poppodium in Leeuwarden. Volgens onderzoek van Liwwadders is er sprake van ernstige misstanden binnen Neushoorn, waarbij vrijwilligers en stagiaires van het Friesland College worden aangezet tot drugsgebruik en seksuele handeling. "Het beeld dat nu geschetst wordt, herkennen wij niet."

Onderzoek naar mogelijke misstanden bij Neushoorn

Volgens een journalist van Liwwadders worden vrijwilligers en stagiaires van het Friesland College door technici van Neushoorn verleid om drank en drugs te gebruiken. Ook zouden ze aangezet worden tot seksuele handelingen. "We zijn een aantal weken geleden benaderd door een journalist van Liwwadders. Deze journalist heeft geen naam en toenaam genoemd. We vinden dit uitermate vervelend. Daarom moet dit ook gedegen worden onderzocht. Elk geluid is er eentje te veel."

Contact met de oud-directeur

Onlangs nam Yvonne Bleize afscheid als directeur van Neushoorn. Om te achterhalen wat er precies is gebeurd, heeft de Raad van Toezicht contact opgenomen met Bleize. "Zij heeft ons ook van informatie voorzien van wat zij weet en hoe ze daarin gehandeld heeft", vertelt Bok. "Zover ons bekend is, hebben we preventief gehandeld op meldingen die zijn gedaan. Die meldingen zijn niet van het afgelopen jaar."

Volledig onbekend met meldingen van misstanden, is Bok dus niet. "Daar waar mensen werken, gebeuren dingen. We hebben interne en externe vertrouwenspersonen. Natuurlijk zijn we geschrokken, vooral omdat we het beeld niet herkennen. We willen voor iedereen een veilige werkplek zijn."

Onderzoek

Bok staat dan ook volledig achter het onderzoek dat zo snel mogelijk moet plaatsvinden. "We hebben vandaag nog contact gehad met wethouder Hein Kuiken en het Friesland College. We hebben op 4 januari een afspraak staan om het onderzoek vorm te geven en op zo'n kort mogelijke termijn uit te voeren. We hebben allemaal belang bij een waarheidsgetrouw rapportage van wat er is gebeurd."

Tamara Bok over de misstanden bij Neushoorn

Poppodium en creatieve hotspot Neushoorn in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Friesland College verrast

"Wij waren compleet verrast door het nieuws", zegt woordvoerder van Friesland College Jan Dijksma. Leerlingen van die school lopen stage bij Neushoorn. Zij volgen de opleiding D'Drive. "We hebben gelijk een onderzoek opgezet en met studenten gesproken. Zij herkennen dit beeld niet", zegt Dijksma.

Friesland College werkt wel mee aan een onderzoek. "We willen een veilig leerklimaat bieden voor de leerlingen. Dus moet de onderste steen bovenkomen."

Gemeente wil actie

De gemeente Leeuwarden onderneemt actie om die steen boven water te krijgen. "We zijn enorm geschrokken van het nieuws", zegt wethouder Hein Kuiken. "We willen weten wat er gebeurd is en zullen begin januari met Neushoorn en het Friesland College om tafel. Dan stellen we een onafhankelijk onderzoek in. Voor de rest kunnen we niet te veel op de inhoud ingaan. We moeten afwachten wat de uitslag is en wanneer die komt."

Wethouder Hein Kuiken van Leeuwarden en Jan Dijksma van Friesland College

(Advertentie)
(Advertentie)