Wie heeft een 3D-printer om een reconstructie te maken van de schedel Jonker Sicke?

Wie kan een 3D-print maken van de schedels van Jonker Sicke en zijn familie? Dat is de oproep die de stichting Mammema Hûs doet op Facebook. De stichting wil een reconstructie maken van het hoofd van Jonker Sicke van Dekema. Tot nu toe weet niemand precies hoe deze bekende jonker er uit heeft gezien. Tijd om daar verandering in te brengen.
Botten uit de grafkelder © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Jan Dirk van Ravensteyn over de reconstructie van de schedel van Jonker Sicke van Dekema
Jan Dirk van Ravensteyn van het bestuur van de Jellumer kerk vertelt dat ze van de kerk een 'beleef- en cultuurhuis' willen maken. Inspiratie voor dat podium van Sicke van Dekema, terwijl hij eigenlijk in de vergetelheid is geraakt. Zo zijn er niet veel portretten van hem en zijn familie te vinden. "Waarschijnlijk zijn ze zo zuinig geweest dat ze zichzelf nooit hebben laten portretteren. De meeste adellijke mensen gaven daar wel geld aan uit. Misschien was hij wel een knijpstuiver, of dacht hij 'ik geef mijn geld wel uit aan vakantie'", zegt Van Ravensteyn lachend.

Forensiche experts

In februari werden de botten van Van Dekema en zijn familie gevonden onder de kerk van Jellum. Daardoor is er nu een kans om het gezicht van Jonker Sicke in beeld te krijgen. "Zijn schedel wordt bewaard en forensische experts zijn er mee bezig om te onderzoeken wat er is gebeurd. Onze belangrijkste vraag is: hoe zag die man eruit? We zoeken nu iemand met een 3D scanner en printer om die schedels te reconstrueren om zo een portret van hem te maken", aldus Van Ravensteyn.
Sicke van Dekema werd in 1548 in Jellum geboren. Als jongeman reisde hij naar Keulen, Spanje en Italië om te studeren. Hij werd doctor in de rechten. Nadat zijn moeder overleed in 1575, werd hij eigenaar van Mammema State in Jellum. Op politiek gebied was hij actief als lid van het college en als afgevaardigde in commissies. Hij trouwde met Hil van Tamminga en kreeg minimaal negen kinderen. De meeste kinderen overleden jong, maar slechts drie dochters werden ouder. In 1625 overleed Sicke, vijf jaar na zijn vrouw.
Meer informatie is te vinden op de blog van grafsteen-deskundige Hessel de Walle.