Omrop TIP: Ivgi & Greben in Fryslân DOK

19 des 2020 - 10:01

Als dansnomaden reisden Ivgi & Greben achttien jaar lang over de wereld, om in 2020 ineens te landen in Fryslân. Maar corona zit de vorming van een nieuw dansgezelschap in de weg. Ze besluiten om zelf de vloer weer op te gaan. Een unieke situatie, vastgelegd door Fryslân DOK.

Hun wens om een thuis en een eigen vast dansgezelschap te hebben, werd gehonoreerd door de adviescommissie Podiumkunst van de provincie. Een droom kwam uit voor Ivgi & Greben. Voor Fryslân is het het eerste dansgezelschap van dit internationale formaat. Maar op dit moment is het door de coronacrisis onmogelijk om audities te houden en de beste internationale dansers te contracteren. Ook een grote première en samenwerking met Friese dansgroepen moet op zich laten wachten.

Ivgi en Greben yn Ljouwert, links kameraman Gerko Jonker - Foto: Omrop Fryslân

Net als alle uitvoerende kunstenaars braken Ivgi & Greben zich het hoofd over hoe het verder moest. Niet alleen het nieuwe Friese dansavontuur, ook hun eigen identiteit als choreograaf kwam onder spanning te staan. Uri Ivgi: "Wie ben ik als ik niet dans, als ik daar niet mee bezig ben?"

Repetysje Ivgi en Greben - Foto: Omrop Fryslân

Sinds 2003 waren Uri Ivgi en Johan Greben niet meer als danser, maar uitsluitend als choreograaf aan het werk. Ze maakten spraakmakende producties in Europa, Rusland en Azië. Tijdens het Culturele Hoofdstadjaar 2018 brachten ze in Leeuwarden de voorstelling 'We are in trouble' over de vluchtelingenproblematiek.

Ivgi en Greben - Foto: Omrop Fryslân

Johan Greben: "Onze voorstellingen worden altijd uitgevoerd door geweldige jonge dansers. Maar nu, na een halfjaar rondwandelen in Amsterdam, vormde zich het idee dat we misschien toch maar zelf, als oudere dansers, de vloer weer op moeten. Puur om de dans in onszelf levend te houden." Documentairemaker Annet Huisman van Fryslân DOK vroeg de choreografen om hen samen met cameraman Gerko Jonker te mogen volgen, in dit tastende en kwetsbare proces. En daarbij te onderzoeken of ze met hun dans ook iets te vertellen hebben over de coronatijd.

Ivgi en Greben - Foto: Omrop Fryslân

Een duet met een groot glazen raam als barrière werd het resultaat, in zijn bescheiden formaat en opzet toch een echte Ivgi & Greben. Zo ontmoet de kijker Johan Greben (56), geboren in Leeuwarden, en Uri Ivgi (55), geboren in Israël. Ze vertellen over hun totaal verschillende achtergronden, hun stijl van bewegen en hoe ze elkaar aanvullen. Zo voelbaar op de huid in dit persoonlijke document. Het doet verlangen naar volgend jaar, naar hun eerste grote voorstelling met het nieuwe Friese dansgezelschap, naar betere tijden.

Ivgi (l) en Greben oan de barre - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK: 'Ivgi & Greben, wachten in beweging'

Zaterdag 19 december, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 20 december 13.10)

Zondag 20 december, 17.00 uur, Omrop Fryslân (Nederlands ondertiteld, herhaling ieder uur)

(Advertentie)
(Advertentie)