Een sobere kersttijd in verzorgingshuizen: "We moeten alles omgooien"

Bij elkaar komen, met allemaal kleinkinderen die langskomen en een verrukkelijke maaltijd op tafel: dat zijn normaal gesproken de ingrediënten voor een mooie kerstperiode in de bejaardentehuizen. Maar dit jaar zal de kerstvakantie heel anders verlopen. Vanwege corona moet er een andere invulling van het programma komen. "De grote gemeenschappelijke viering hebben we geschrapt", zegt Angela Ruivenkamp van Nij Mariënacker in Workum. "Nu gaan we met een kerstmaaltijd apart bij alle deuren langs."
Krystfakânsje by fersoarginstehûs
De viering mag dan aangepast zijn, de kerstsfeer is er in Nij Mariënacker niet minder om. Een grote kerstboom verlicht de volledige hal van het bejaardentehuis. Er galmt klassieke muziek door de hal, die van onder de kerstboom vandaan komt. Er staat een antieke, bruine piano. Daarachter zit Cor Politiek, die zijn medebewoners op de klanken van een kerstliedje trakteert. "Ik speel al mijn hele leven", zegt Politiek, met een lach van oor tot oor. "Dit is nu mijn mooie kerstmoment, want ik moet even kijken hoe het verder komt dit jaar", vertelt de 86-jarige. "Het bezoek moeten we nog regelen, maar dat wordt lastig in deze tijd."
Cor Politiek achter de piano © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het optreden van Politiek trekt veel toeschouwers, waaronder Angela Ruivenkamp. Zij is teamleider in het verzorgingshuis. "Normaal hebben we in deze hal een grote viering, waar iedereen samen komt. Je snapt zelf al dat zoiets nu niet kan. Dus we hebben besloten om een pianist in te huren voor de kerstdagen. Die kan op deze vleugel de sfeer erin brengen", zegt Ruivenkamp terwijl ze klapt voor Politiek. "Het eten verzorgen we aan de deur, dan blijft het gevoel bestaan. Dit is dan een kleine oplossing maar ik heb het liefst dat het gewoon is zoals ieder jaar. Dat is voor iedereen beter."
Kerst is dit jaar anders dan anders © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Ruivenkamp onderbreekt haar verhaal even om Aagje van der Zee aan een plekje te helpen. Ook zij is op het concert afgekomen. "Voor mij zal deze kersttijd weer heel anders zijn", zegt Van der Zee. "Normaal zijn we met ongeveer zeventien mensen in de hele familie. Dat worden er nu maar drie, omdat er niet meer mogen komen. Zelf willen ze ook niet meer, want we passen op voor het virus. Hopelijk is het maar één jaar, daarna kunnen we weer met de hele familie samenkomen."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Nij Mariënacker in Workum