Geen 'Driving Home for Christmas' voor Franse Cambuur-spelers

18 des 2020 - 18:53

Trainer Henk de Jong had het zo mooi uitgekiend: zijn twee buitenlandse spelers konden de kerstdagen mooi met hun familie in hun vaderland Frankrijk doorbrengen. De trainer van SC Cambuur zou Robin Maulun en David Sambissa één dag eerder vrij geven, zodat ze op tijd naar huis konden gaan. Maar het coronavirus gooide roet in het eten, want door het virus kan het Franse tweetal de kerstdagen niet bij hun familie doorbrengen.

Robin Maulun en David Sambissa:

Cambuur speelt zondag de laatste wedstrijd van dit jaar. Het idee was dat Maulun en Sambissa daarna gelijk naar Frankrijk konden gaan en dat ze zich 27 december weer moesten melden in Leeuwarden. De eerstvolgende wedstrijd is namelijk al snel na de jaarwisseling: op 3 januari tegen FC Eindhoven. Maar de coronamaatregelen blokkeren de plannen, vertelt Maulun. "Als we gaan, moeten we na de tijd in quarantaine. Dus het is beter om hier in Leeuwarden te blijven. Natuurlijk was ik juist in deze kerstperiode graag bij mijn familie geweest. Het is verdrietig voor ons, maar we kunnen het niet veranderen."

Sambissa vindt het jammer dat hij terug kan naar Frankrijk, omdat hij zijn familie al een tijd niet meer heeft gezien. "Ik denk in de zomer voor het laatst. Misschien een korte periode daarna, maar wel rond de zomer. Daarna heb ik mijn familie niet meer gezien." Datzelfde geldt voor Maulun. "Het is een lange tijd geleden. Sinds het begin van het seizoen. Mijn familie is hier nog één keer geweest."

De twee Franse spelers: David Sambissa en Robin Maulun - Foto: SC Cambuur

Beide mannen hebben een contract dat na dit seizoen afloopt. Ze spraken eerder al uit dat ze allebei de intentie hebben om in Leeuwarden te blijven, maar of dat ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. Zo liggen de gesprekken tussen Cambuur en Sambissa momenteel stil. "We zijn het niet eens geworden, dus nu ligt het stil. We praten er later over om de beste oplossing te vinden voor de club en voor mij. Ik ben er nu niet mee bezig. Ik focus me nu op het voetbal", zo vertelt Sambissa.

Bij Maulun lijkt het wel goed te komen, al is er nog geen sprake van een overeenkomst. "We hebben een tijdje onderhandeld. Nu gaat het verder. Ik denk dat we op korte termijn nieuws hebben. We gaan het de komende weken zien."

Trainer Henk de Jong

Zondag speelt Cambuur de laatste wedstrijd van dit jaar tegen Excelsior. Het is nog niet helemaal duidelijk met welke spelers de Leeuwarders in actie zullen komen. Zeker is dat Ragnar Oratmangoen en Stanley Akoy ontbreken, maar daarnaast zijn er nog een aantal twijfelgevallen, zo vertelt trainer Henk de Jong. "Tegen Go Ahead Eagles hebben jongens ingevallen, die wat tikken hebben gehad. De andere jongens kunnen spelen omdat ze donderdag niet hebben gespeeld. Had ik dat wel gedaan, dan had bijvoorbeeld Robert Mühren zondag niet kunnen spelen."

De trainer is wat geïrriteerd over berichtjes die hij kreeg omdat hij zijn opstelling tegen Go Ahead op negen plekken veranderde. "Mensen weten niet waar ze het over hebben en waar we mee bezig zijn. De wedstrijd zit te dicht op zondag."

Na de wedstrijd tegen Excelsior is er maandag nog één training en daarna heeft de selectie een week vrij. Op maandag 27 december moeten de spelers zich weer melden op de club. "En dan beginnen we met sneltesten", vertelt De Jong. "Zodat we weten of we kunnen trainen of niet."

Beluister hier de reportage van sportverslaggever Andor Faber

De wedstrijd tussen SC Cambuur en Excelsior begint zondagmiddag om kwart over twaalf. De wedstrijd is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Verslaggever Geert van Tuinen verzorgt het commentaar, vanuit Rotterdam.

Zaterdag in het Cambuur Sjoernaal is er een voorbeschouwing op het duel tegen Excelsior te zien. Maandag is er een nieuw Cambuur Sjoernaal met daarin een uitgebreide samenvatting.

(Advertentie)
(Advertentie)