Korfballers van LDODK trainen weer, maar andere Friese topsporters nog niet

18 des 2020 - 06:43

Het eerste team van de korfballers van LDODK hat donderdagavond zijn eerste groepstraining in sporthal Kortezwaag in Gorredijk. Voorafgaand aan de training was er een extra coronatest, want samen trainen moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Maar omdat iedereen negatief was, kon er gewoon fanatiek worden getraind.

Training LDODK

Om net in de eerste week van een harde lockdown weer te beginnen met trainingen voelt wel wat apart, zegt ook voorzitter Gouke de Vries van LDODK. Maar er is een goede reden om weer te beginnen, want half januari start de korfbalcompetitie weer.

De Vries merkt ook aan de spelers dat ze weer graag 'ergens voor willen trainen'. "Maandenlang trainen in duo's, zonder uitzicht op wedstrijden, dat motiveert niet. Ik zie nu weer blije gezichten, daar doe je het voor." Echt blij is de voorzitter nog niet. "Het is mooi dat het eerste team weer los is, maar ik ben pas echt blij als ook de kinderen weer kunnen trainen en korfballen."

Dure coronatests

De verplichte extra coronatests kosten de club wel extra geld, maar dankzij een aantal mooie jaren met veel publiek kan LDODK dat wel even volhouden en bovendien heeft de korfbalbond ook een bijdrage beloofd.

De Vries vindt het ook tegenover de sporters belangrijk om weer actief te worden. "We zijn geen enkele sponsor kwijtgeraakt in dit moeilijke jaar. We willen ons daarom graag weer laten zien, ook al is dat via een livestream."

De spelers begonnen donderdag fanatiek aan de eerste groepstraining. "Op 2 januari is onze eerste oefenwedstrijd", zegt speelster Malou Kuiper. "Dat is bijna. Je hebt nu weer iets om naar uit te kijken, dat is wel fijn." Ze vindt het ook fijn om de andere spelers weer in het echt te zien. "Dat is goed voor de sociale contacten, want bij mijn studie is ook alles online."

"We hebben geluk dat we zijn erkend als topsportcompetitie en weer volle bak mogen", zegt Ran Faber. "Het is mooi dat uit alle onderzoeken blijkt dat bij het sporten niet veel mensen besmet raken. Voor wat er buiten het sporten gebeurt, zijn we zelf verantwoordelijk."

De spelers worden op iedere wedstrijddag en ook voor iedere oefenwedstrijd getest. "Neem van mij aan dat we goed ons best doen, om onze medespelers niet te besmetten", zegt Faber.

Zaalvoetbaldames hebben geld nodig.

De Friese zaalvoetbaldames uit de eredivisie, die spelen bij Libertas en Drachtster Boys, hebben woensdagavond overlegd met voetbalbond KNVB. Daaruit bleek dat de kosten aardig kunnen oplopen voor het opstarten van de competitie. Dat heeft te maken met de coronatests, die de volledige selectie iedere week moet ondergaan.

"Wij zijn een jonge vereniging met nog niet veel vet op de botten", legt Jouke Dantuma van Libertas uit. "De KNVB heeft becijferd dat er bij wedstrijden tot eind februari moet worden getest en dat kost ons zo'n 4.500 euro. En dan is er nog geen zekerheid dat we daarna zonder tests verder kunnen."

Jouke Dantuma van Libertas

Andere topsporten wachten nog

De basketballers op het hoogste niveau, waaronder Aris uit Leeuwarden, hebben zaterdag overleg. Dan bekijken ze hoe ze de herstart van de competitie aanpakken. Volleybalclub VC Sneek is van plan om zaterdag voor het eerst weer te trainen.

De ijshockeyers van UNIS Flyers spelen dit hele seizoen niet meer. Al het testen kost te veel geld en daar staan bijna geen inkomsten tegenover.

(Advertentie)
(Advertentie)