Jillert Anema: "Corona is veel belangrijker dan de vraag of we mogen schaatsen"

17 des 2020 - 21:43

Basketballers, korfballers, volleyballers en zaalvoetballers. Zomaar een paar van de 5.000 topsporters die de groepstraining weer mogen oppakken, nadat ze vorige week toestemming kregen van de regering. Een uitzondering zijn de marathonschaatsers. Ze staan niet op de lijst met startcompetities die vooralsnog weer mogen beginnen. "Als dat het offer is dat we moeten brengen, brengen we dat", zegt schaatscoach Jillert Anema.

Foto: Orange Pictures

Corona is tegenwoordig nooit ver weg, en al helemaal niet bij de ploegen van Anema. "Een van onze schaatsers heeft deze week een familielid begraven vanwege corona. De vader van een andere schaatser lag ernstig ziek in het ziekenhuis met corona. Daar leven we enorm mee mee. Dan is dat belangrijker dan of we wel of niet meer mogen schaatsen, denk ik dan."

Sport is bijzaak geworden

Donderdag werd bekend dat het NK marathon, een jaarlijkse traditie op 1 januari, voorlopig niet doorgaat. Anema ziet de sport op dit moment als bijzaak. "Ik vind teveel dat het een ik-maatschappij geworden is. Ik vind dat je de beschaving van een maatschappij kan afmeten aan de gereedheid van de sterkeren om de zwakkeren te helpen. Mensen snappen het niet, maar het gaat helemaal verkeerd. Het is enorm druk op de weg en mensen willen gewoon feesten met Kerst en Oud en Nieuw. Dat komt niet goed. Want we doen het zelf. Je kan wel naar anderen wijzen, zo van zij mogen dit en zij mogen dat. Mensen moeten stoppen met zeuren en naar zichzelf kijken."

Dan ben je een bobo geworden, met een mooi baantje, die ieder jaar op televisie komt wanneer het min 1 is.

Jillert Anema over de Elfstedenvereniging

Hoewel Anema snapt dat er niet geschaatst wordt, snapt hij niets van de beslissing van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden om een mogelijke Elfstedentocht nu al af te zeggen. "Je moet een draaiboek maken met problemen waar je tegenaan loopt wanneer je de tocht wil organiseren. Dan kan je nu al beginnen de struikelblokken eruit te halen. Wanneer de coronacijfers dan strak naar beneden gaan, kan je misschien wel schaatsen. Daar moet je een protocol voor maken, bijvoorbeeld met wachtrijen en verschillende starttijden. Dan kunnen we schaatsen."

De altijd uitgesproken Anema heeft dan ook geen goed woord over voor de beslissing. "Het lijkt nergens op. Ik vind dan ook dat ze hun functie moeten opgeven. Ze zijn hun drive kwijt. Dan ben je een bobo geworden, met een mooi baantje, die ieder jaar op televisie komt wanneer het min 1 is. Dan moet je stoppen.

Jillert Anema over de start van de topsportcompetities

(Advertentie)
(Advertentie)