Verkoper dodelijke vuurwerkbom Morra krijgt werkstraf

17 des 2020 - 15:17

De 32-jarige man uit Anjum die een vuurwerkbom leverde die op 31 december 2018 het leven kostte van een 41-jarige man uit Morra, is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uren. Hij kreeg bovendien een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

Rjochter - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twintig maanden cel plus tien maanden voorwaardelijk. Het OM hield de man als verkoper van de zware mortierbom verantwoordelijk voor het dodelijke ongeluk. De rechtbank ging ervan uit dat de Anjumer niet wist dat de bom een lont had die meteen na het aansteken zou leiden tot een explosie.

Volgens de rechtbank kan wel bewezen worden dat de Anjumer vuurwerkbommen heeft verkocht zonder uitleg hoe ermee om te gaan en zonder te wijzen op de gevaren. Verder had hij 51 knalpatronen voorhanden. De rechtbank hield er bij het vonnis rekening mee dat de Anjumer ook last heeft van de gevolgen en dat hij nooit heeft gewild dat de man uit Morra om het leven zou komen.

Een 42-jarige man uit Morra kreeg een werkstraf van 120 uur. Hij heeft volgens de rechtbank meerdere vuurwerkbommen opgeslagen in zijn loods. Hij had samen met het slachtoffer de bom gekocht en ze zouden het explosief ook samen aansteken. Uiteindelijk deed het slachtoffer dat samen met zijn zoon.

De zoon, nu 17 jaar oud, is door de kinderrechter vrijgesproken van het in bezit hebben van de bom. Hij scheen licht bij, toen zijn vader de lont aanstak. De kinderrechter concludeerde dat de jongen verder niets heeft gedaan bij het afsteken.

Twee weken geleden verwees de rechtbank de schadeclaim van de weduwe van het slachtoffer door naar de civiele rechter. De vrouw eist 150.000 euro van de verkoper van de bom.

Trefwoorden: 
rechtbank vuurwerk Anjum Morra
(Advertentie)
(Advertentie)