Coronanieuws van 17 december: Aantal besmettingen toegenomen | Reguliere zorg afgeschaald

17 des 2020 - 23:09
  • Er zijn donderdag 260 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân;
  • Het Europees Geneesmiddelenbureau beslist 21 december over de toelating van het coronavaccin Pfizer op de Europese markt;
  • Scholen zijn met ingang van vandaag dicht tot en met januari, al wil het kabinet kijken of ze weer eerder open kunnen;
  • Volg het laatste nieuws in ons coronadossier.
22:00
Eind van dit liveblog

Dit was het liveblog van donderdag 17 december. Dank voor het volgen!

21:58
Jillert Anema vindt corona belangrijker dan schaatsen

Basketballers, korfballers, volleyballers en zaalvoetballers. Zomaar een paar van de 5.000 topsporters die de groepstraining weer mogen oppakken, nadat ze vorige week toestemming kregen van de regering. Een uitzondering zijn de marathonschaatsers. Ze staan niet op de lijst met startcompetities die vooralsnog weer mogen beginnen. "Als dat het offer is dat we moeten brengen, brengen we dat", zegt schaatscoach Jillert Anema.

Corona is tegenwoordig nooit ver weg, en al helemaal niet bij de ploegen van Anema. "Een van onze schaatsers heeft deze week een familielid begraven vanwege corona. De vader van een andere schaatser lag ernstig ziek in het ziekenhuis met corona. Daar leven we enorm mee mee. Dan is dat belangrijker dan of we wel of niet meer mogen schaatsen, denk ik dan."

Schaatscoach Jillert Anema

20:36
RIVM: In januari begint GGD met vaccineren

De GGD begint op 8 januari met het "kleinschalig" vaccineren van mensen met het Pfizer-vaccin, zegt het RIVM. Wie er in de eerste dagen worden gevaccineerd tegen corona, waar en om hoeveel mensen het gaat, wil het RIVM nog niet zeggen. Uiterlijk 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Dat wordt vervolgens binnen uiterlijk een week uitgebreid naar 25 locaties.

Het kabinet meldde dat de eerste groep die voor vaccinatie wordt opgeroepen, bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en de maatschappelijke ondersteuning. Vanaf 4 januari wordt de eerste groep uitgenodigd met een oproep.

16:28
Alleen 70-plussers mogen per post stemmen

Stemmen per post bij de komende Tweede Kamerverkiezingen blijft voorbehouden aan mensen van 70 jaar en ouder. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer zouden die mogelijkheid ook graag bieden aan jongere mensen die wegens een kwetsbare gezondheid op woensdag 17 maart liever niet naar het stemlokaal gaan. Maar volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is dat niet uitvoerbaar en niet wenselijk.

Van 70-plussers staat volgens Ollongren wel vast dat zij meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. Die groep is daarnaast makkelijk af te bakenen, zegt zij. Daar komt bij dat briefstemmen echt "een noodgreep" is, aldus Ollongren.

15:24
RIVM: 260 nieuwe besmettingen

Er zijn de afgelopen 24 uren in Fryslân 260 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 39 meer dan woensdag, toen waren het er 221. Het dagelijkse gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is 198. Het hogere aantal besmettingen kan komen door een storing bij de GGD van dinsdag. Daardoor is toen niet alles binnengekomen. De meeste besmettingen zijn het afgelopen etmaal gemeld vanuit Súdwest-Fryslân met 65, daarna volgen Leeuwarden met 48 en Smallingerland met 25 nieuwe besmettingen.

Eén persoon overleden

Er is één nieuw sterfgeval gemeld. Dat gaat om een inwoner van Súdwest-Fryslân. Daarnaast is een inwoner van Smallingerland opgenomen in het ziekenhuis. Landelijk zijn er 12.844 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is meer dan ooit, maar dat kan ook komen door de storing van eerder deze week.

14:00
'Ouderen willen duidelijkere communicatie over vaccinatiebeleid'

Een derde van de 65-plussers wil dat het kabinet duidelijker communiceert over de coronavaccinatiecampagne, meldt ouderenorganisatie ANBO. "Er worden keer op keer verwachtingen gewekt bij ouderen, die dan later weer moeten worden bijgesteld", aldus een woordvoerder.

"Het beleid zwalkt. Informatie over wie als eerste gevaccineerd worden, over de datum waarop gestart wordt met inenten, over het type vaccin en over de logistiek wijzigt continu. Je loopt het risico dat mensen die in principe bereid zijn een vaccin te nemen, nu afhaken door alle onduidelijkheid." Volgens ANBO zijn veel senioren bereid om zich te laten vaccineren. "Ze hebben er ook begrip voor dat het wellicht wat langer duurt voor ze aan de beurt zijn. Maar heldere communicatie daarover is wel heel belangrijk."

Het beleid over wie als eerste een vaccin krijgt aangeboden en wanneer begonnen wordt met inenten is de afgelopen tijd meerdere malen gewijzigd. Op dit moment is het plan dat eerst medewerkers van verpleeghuizen, instellingen in de gehandicaptenzorg en de thuiszorg aan de beurt zijn.

13:55
'Vaccineren valt of staat niet met een week eerder beginnen'

Het ministerie van Volksgezondheid komt pas volgende week met meer informatie over wanneer Nederland van start gaat met de vaccinatiecampagne, zegt een woordvoerder.

Het Europees Geneesmiddelenbureau geeft zeer waarschijnlijk aanstaande maandag de goedkeuring voor het eerste coronavaccin. Na de goedkeuring door het EMA moet er nog een hoop gebeuren, zei coronaminister Hugo de Jonge eerder. Hij benadrukte dinsdag dat het vaccineren "niet valt of staat met een week eerder beginnen", maar wel met een veilig en zorgvuldig verloop. Eerder zei hij dat Nederland "zo vroeg mogelijk in januari" van start gaat.

13:40
Geen vakantievluchten meer

Reisorganisaties als TUI, Corendon en Sunweb schrappen voorlopig alle vakantievluchten, nu sinds woensdag voor de hele wereld een oranje reisadvies geldt. Veel landen kregen al 'code oranje', maar nu worden ook toeristenvluchten naar de Canarische Eilanden en de Antillen niet meer aangeboden.

De reizigers die nu nog op een vakantiebestemming verblijven mogen hun vakantie wel afmaken. De vluchten om hen op te halen vertrekken nog wel.

13:30
'Meer zorgen over vaccin-weigerende zorgmedewerkers dan over tijd van inenten'

Zorgbond NU'91 maakt zich drukker over zorgmedewerkers die zich niet willen laten inenten dan het precieze tijdstip dat Nederland begint met vaccineren, zegt een woordvoerster van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

"Natuurlijk willen wij dat het zo snel mogelijk gebeurt, maar zorg dat als je het doet dat je het goed doet. En als er dan een paar weken extra voor nodig zijn en we weten dan dat het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, dan maken die paar weken ook niet uit", aldus de woordvoerster.

De organisatie is volgens haar nu vooral bezig met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zorgmedewerkers er ook klaar voor zijn. "We merken dat er nog veel twijfels zijn, er moet nog veel meer geïnvesteerd worden in goede informatievoorziening. Mensen hebben allerlei vragen, over de effecten op de lange termijn, zwangere vrouwen vragen zich af of het nou wel slim is om dat vaccin te nemen, kortom er is heel veel onzekerheid", stelt de zegsvrouw.

12:10
Armoedefonds verstrekt 'winterpakketten' aan ouderen

Stichting Armoedefonds is een actie begonnen om ouderen te helpen die in armoede leven. Deze week worden via 101 lokale hulporganisaties 'winterpakketten' verstrekt aan 5000 ouderen. Veel ouderen hebben het zwaar, mede door de coronacrisis en de nieuwe lockdown, aldus het Armoedefonds.

In de pakketten voor de ouderen zit onder meer een boodschappentegoed, antibacteriële handgel en een mondkapje. Ze worden uitgedeeld door vrijwilligers.

Vorig jaar moesten volgens het CBS 196.800 ouderen rondkomen van het bestaansminimum. Het Armoedefonds kent voorbeelden van ouderen die drie dagen eten van één diepvriesmaaltijd of zorg mijden uit angst voor extra kosten.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)