liveblog | 16 december 2020

Coronanieuws van 16 december: 221 nieuwe besmettingen | Kabinet scherpt regels voor winkels aan

Dit is het liveblog van woensdag 16 december met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 17 december 2020, 07:39 uur
23:00

Einde van dit liveblog

Dit was het liveblog van woensdag 16 december. Dank voor het volgen!
21:30

LDODK begint 16 januari weer in Korfbal League

De Korfbal League, het hoogste korfbalniveau van Nederland met daarin LDODK uit Gorredijk, gaat 16 januari weer beginnen. Dat heeft het KNKV woensdag bekendgemaakte. Ook de Reserve Korfbal League, waarin de tweede teams uitkomen, mogen weer van start. De competitie gaat verder in twee poules van zes teams.
18:59

Schoolexamens verspreid en extra herkansing

Eindexamenleerlingen krijgen dit schooljaar vanwege de coronacrisis meer ruimte om hun examens te doen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Er komen twee tijdvakken waarin ze de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen leerlingen toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus.
Ook mogen ze er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen. Bovendien krijgen ze een extra herkansing.
Het eerste tijdvak is van maandag 17 mei tot en met dinsdag 1 juni en het tweede is van maandag 14 juni tot en met vrijdag 25 juni. Het vak voor de herkansingen is van 6 juli tot en met 9 juli.
16:54

De bloemetjes buiten zetten

Het is voor bloemisten toegestaan om voorlopig tot aan de kerst spullen te blijven verkopen. De winkels zelf moeten weliswaar dicht, maar voor de winkels is het toegestaan om een kraampje neer te zetten en te bemannen. Daarmee is volgens branchevereniging Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) de lobby grotendeels gelukt.
Op Rijksoverheid.nl staat specifiek vermeld dat winkels in bloemenverkoop (en kerstbomen) een buitenpresentatie mogen invullen. Op basis van die info mag je ervan uitgaan dat buiten de winkel een verkoop- en afrekenpunt mag worden ingericht, aldus de VBW. Het afhalen van producten, is alleen toegestaan op bestelling. Bezorgen blijft ook mogelijk.
16:36

Action doet toch de deuren weer dicht

Action sluit zijn filialen in de loop van woensdagmiddag weer nu het kabinet een aanscherping van de coronaregels heeft aangekondigd. Enkele filialen zijn volgens een woordvoerster al dicht. Zo dwongen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een Action in Amsterdam de deuren te sluiten.
De ruim vierhonderd filialen van Action openden ondanks de nieuwe lockdown woensdagmiddag juist weer de deuren, zodat klanten hier nog essentieel geachte producten konden inslaan. Maar minister Hugo de Jonge liet vrijwel onmiddellijk weten dat dit niet de bedoeling was. "Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken, en daarom kan het gewoon niet", zo beargumenteerde hij.
Action stelde het verwijt van de minister "niet fair" te vinden. "Wij hebben niet de randen opgezocht, maar de regels gevolgd zoals ze staan op Rijksoverheid.nl en zijn uitgelegd na navraag bij het ministerie van Economische Zaken", aldus de zegsvrouw.
16:18

Stel uw vraag aan Kleinhuis van de Veiligheidsregio

We zijn weer in een harde lockdown beland. Maar welke winkels mogen nu nog wel open en waarom? En hoe houden wij deze tijd met z'n allen vol? Stel jouw vraag aan directeur Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio Fryslân. Hij is vanmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur te gast in ons radioprogramma Weistra op Wei. App je vraag naar de Omrop-app of bel (058-2123618) tussen 16.00 en 17.00 uur naar de studio!