Kunstenaars bestrijden eenzaamheid in Leeuwarden met verhalen over de liefde

16 des 2020 - 08:29

Met kunst eenzaamheid bestrijden, dat gebeurt in de gemeente Leeuwarden met verschillende projecten. Tijdens deze coronacrisis ligt eenzaamheid meer dan ooit op de loer. Het project slaat dan ook aan en krijgt daarom komend jaar een vervolg. Een van de projecten is van kunstenaarsduo CP Berbée en Sarah Sötemann. Ze duiken met bewoners van zorgcentrum Florastate in Leeuwarden de liefde in.

Projekt Iensumheid

Bewoners is gevraagd naar een verhaal over de liefde. Deze verhalen zijn opgenomen en er is een podcast van gemaakt. Er komt van alles voorbij: over hond Lasse of over de liefde voor Jiddische muziek. Hier wordt dan een liedje over gemaakt. "In een liedje kun je het verhaal weer op een andere manier terug horen, dat gaat recht naar het hart toe. Kunst is in staat mensen op een andere manier bij hun gevoel te brengen. We willen ze opnieuw de energie van het leven laten voelen", vertelt kunstenaar CP Berbée.

Singer-songwriter Sarah Söteman maakt de liedjes en er wordt een cd van gemaakt. Ze vindt het iedere keer weer spannend om haar liedje te laten horen. "Vooral omdat het liedje speciaal voor iemand bedoeld is. Ik raak snel ontroerd als ik zie dat het degene raakt. Op zo'n moment moet ik goed mijn best doen om door te blijven spelen. Ik vind dit mooi en heel dankbaar", zegt Sötemann.

Mensen ontmoeten

Doel is om mensen elkaar te laten ontmoeten en dat is gelukt in Florastate, vertelt bewoner Anja Oosterveld. Ze woont al twee jaar in Florastate, maar heeft weinig contact met andere bewoners. Dat komt omdat ze allemaal zelfstandig wonen. Er zijn wel activiteiten, maar hier gaat niet iedereen heen. "Ik heb sommige medebewoners op een betere en andere wijze leren kennen", zegt Oosterveld. Ze denkt dat dit het begin kan zijn voor beter contact, ook buiten dit project om.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Luister naar de reportage van verslaggever Wendy Kennedy

(Advertentie)
(Advertentie)