Grote drukte bij de slager in stil Surhuisterveen

15 des 2020 - 21:03

Terwijl het bij de meeste winkels in Surhuisterveen donker is, heeft keurslager Albert & Aukje het erg druk. Albert de Haan: "Het geeft zo'n dubbel gevoel. Zelf heb je het hartstikke druk, maar als je ziet naar je collega-ondernemers: dat is verschrikkelijk. Dat je moet sluiten in deze tijd van het jaar. Dat is triest. Het was maandag een vreemde dag, eerst kwam het nieuws en daarna was het een gekkenboel in het centrum. Mensen moesten allemaal nog wat hebben. En een dag later is het rustig."

Slager Albert de Haan van Keurslager Albert & Aukje in Surhuisterveen - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Rustig is het bijvoorbeel bij modewinkel Van der Lijn. Ze moeten na de maatregelen van maandag dicht. Het voelt onwerkelijk, zegt eigenaar Bernard Baron. "Normaal ben je er de hele dag mee bezig, en nu is je winkel dicht en mag-ie niet open." Normaal heeft Baron zo'n negen mensen aan het werk op een doordeweekse dag. "Vandaag hebben we maar een beetje schoongemaakt en wat koffie gedronken. Even laten bezinken."

Het is voor ons de drukste tijd van het jaar, we zitten de hele week in de rollades en kerstpakketten.

Albert de Haan van de slager

Maar bij de slager is nog genoeg te doen. "Het is voor ons de drukste tijd van het jaar, we zitten de hele week in de rollades en kerstpakketten. We moeten het van deze tijd hebben. Er werken tien man bij ons, plus Auke en ik zelf. En nu hebben we nog wat extra hulp van vrienden en familie."

Onzekerheid lastig

De Haan probeert de coronamaatregelen zo goed mogelijk te volgen. "Niet teveel mensen in de winkel, mondkapjes op en afstand houden. Met de kerstdagen hebben we ook een speciale pick-up-plek om de drukte te spreiden. Maar het blijft lastig, met name de onzekerheid. Je weet niet wat de gevolgen zijn als een medewerker het zou krijgen. Het is al maanden het gesprek van de dag."

Een geluk was dat de slager toevallig al bezig was met het opzetten van een webshop. "Dat heeft een grote impuls gekregen. Ik ben wel blij dat we nu eten bij de kwetsbare mensen kunnen brengen."

Positief blijven

Dat proberen ze nu bij Van der Lijn ook. "Tsja, de winkel is dicht. Dus we proberen het nu online, maar dat is toch anders. De winkel hangt nu vol. We gaan zien hoe het komt. Het is even niet anders, maar we moeten positief blijven. Hopelijk werken deze maatregelen en kunnen we daarna weer los." En er zijn altijd mensen die het nog moeilijker hebben: "Hier naast mij zit Kolkzicht, een horecagelegenheid. Die zijn al sinds 15 oktober dicht. Laten we hopen dat het over vijf weken weer kan."

Bernard Baron van modewinkel Van der Lijn - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)