Hoge Raad: veroordeling zes Friese A7-blokkeerders blijft in stand

15 des 2020 - 13:35

De veroordeling tegen zes Friezen die op 18 november 2017 op de A7 demonstranten tegen zwarte piet tegenhielden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De zes waren veroordeeld tot een werkstraf van 90 uren.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De Hoge Raad zou eigenlijk op 1 december uitspraak doen, maar stelde dat uit omdat er meer tijd nodig was om tot een oordeel te komen.

De zogenaamde 'blokkeerfriezen' hielden in 2017 op de A7 tussen Joure en Heerenveen demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegen die naar Dokkum wilden om daar te protesteren tegen de landelijke intocht van Sinterklaas met zwarte pieten.

Hoger beroep

Vijftien Friezen werden op 31 oktober vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 90 uren. Onder hen was Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet.

Het hof in Leeuwarden stelde dat alle verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan het blokkeren van de snelweg, het verhinderen van een toegestane demonstratie en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes bestond de veroordeling ook uit opruiing en het uitlokken tot het plegen van strafbare feiten.

In cassatie

Na het hoger beroep stapten zes verdachten naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Die heeft zich laten adviseren door de advocaat-generaal.

De Hoge Raad oordeelde, net als het hof, dat de oproep tot demonstratie opruiing was en dat de blokkade de verkeersveiligheid in gevaar bracht. Daarnaast maakten de Friezen zich volgens de Hoge Raad schuldig aan dreigen met geweld. De werkstraf van 90 uren blijft voor de zes Friezen dus staan.

Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen voor de 'blokkeerfriezen' definitief geworden.

(Advertentie)
(Advertentie)