Landgoed De Slotplaats in Bakkeveen zoekt pachter voor 'groene horeca'

15 des 2020 - 13:21

De Slotplaats in Bakkeveen is op zoek naar een nieuwe pachter. Dinsdag komen zo'n 20 gegadigden langs om het landgoed te bekijken. Volgens de coördinator beheer van De Slotplaats, Jan Willem Zwart, wordt er gezocht naar iemand die op een duurzame manier het landgoed wil uitbaten. Hij noemt dat 'groene horeca'.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Volgens Jan Wilem Zwart was Bakkeveen vroeger een pleisterplaats, een plek waar mensen een tussenstop maakten om te rusten. "Op de eerste plaats is Bakkeveen eigenlijk een hoogtepunt in deze omgeving. Hierachter liep een hele mooie weg, de Beakendyk, ik noem die ook weleens de A7 van de middeleeuwen."

"Er was veel bedrijvigheid in Bakkeveen, vanuit Groningen, Drenthe en Fryslân. De Slotplaats zoals die nu bestaat, is in 1818 gebouwd, vertelt Zwart. "Het gebouw is nu van Natuurmonumenten. Ze hebben er in 1997 een theehuis van gemaakt. We zijn nu op zoek naar een nieuwe ondernemer."

Groene horeca

De nieuwe pachter zal onder het mom van 'groene horeca' te werk gaan. "Dat is voor ons ook ontzettend spannend", aldus Zwart. "Want wat is dat nu precies? We gaan op zoek naar producten uit onze eigen regio, je probeert je energie aan te passen, je kijkt kritisch naar wat je nodig hebt."

Zo kan er bij een lunch bijvoorbeeld sinaasappelsap worden geserveerd, maar dat moet vaak van ver komen. Een groenere optie zou zijn om sap te maken van het fruit uit de fruitgaard van het landgoed, of van de appels van een bedrijf uit de omgeving. "Dat je je bewust bent van welke producten dat je aanbiedt", zo omschrijft Zwart het concept.

Het koetshuis - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De ondernemer die in het theehuis werkte is er nu uit, net zoals de VVV die in het koetshuis zat. Niet alleen De Slotplaats, maar ook het koetshuis zal dus worden gerenoveerd. "Dit hoort er bij, het ene kan niet zonder het andere." Met als deze veranderingen, is volgens Zwart een nieuw moment aangebroken voor De Slotplaats. "Misschien wel in de meest vreemde tijd die je kunt bedenken. Toch is het heel bijzonder welke reacties we hebben gehad."

Er wordt wel veel verwacht van de nieuwe ondernemer. "Het is een hele unieke kans, maar het is ook wel spannend. We zoeken niet alleen een pachter, we zoeken ook een partner", vertelt Zwart. "Dat betekent ook dat die samen gaat werken met de vereniging Natuurmonumenten. Het gaat om het uitdragen van onze waarden van een duurzame gemeenschap, van natuur, van educatie. Wij vragen ook nogal wat."

Het ademt nostalgie.

Coördinator beheer Jan Willem Zwart over De Slotplaats

Verslaggever Johanna Brinkman op De Slotplaats met coördinator beheer Jan Willem Zwart

Wanneer je De Slotplaats in loopt, kun je de geschiedenis bijna ruiken. "Oorspronkelijk waren dit natuurlijk gewoon twee woonkamers. Het ruikt hier nog altijd een beetje naar het haardvuur van vroeger," aldus Zwart. Volgens hem laat de serie over landgoeden van Omrop Fryslân een goed beeld van de situatie zien.

"Je moet je voorstellen dat het hier in de zomer beschut was, het stond in de schaduw. Ze konden zo het bos in. Dan bleef hun huid wit, daar komt ook de term 'blauw bloed' vandaan, omdat je op hun witte huid de aderen kon zien zitten. In de winter gingen ze naar de stad toe, dan woonden ze in Leeuwarden, of ook wel in Groningen. Het ademt nostalgie uit."

Volgens het stappenplan

Ook al wordt het gebouw gerenoveerd, het idee is wel dat het een theehuis zal blijven. "We hebben een soort van stappenplan. In dat stappenplan is dinsdag de bezichtiging, en in januari kunnen mensen hun business case inleveren. Dan kijken wij welke partner het beste past."

Dat dat zal lukken, daar twijfelt Zwart eigenlijk niet aan. Er is dan ook veel mogelijk voor de nieuwe pachter. Wij gaan ervan uit dat wij een goede nieuwe partner vinden. Wat wij heel belangrijk vinden is de link met natuur en met de omgeving, met de regio en de groene horeca. Als je het hebt over groene horeca zou je ook nog kunnen denken aan een groentetuin hiernaast, net zoals vroeger, of producten uit het bos halen. Wij staan overal voor open.

Er komen dinsdag zo'n twintig mogelijke pachters langs voor een bezichtiging. Als alles goed gaat, kan de pachter in april of maart aan de slag.

Verslaggever Johanna Brinkman op De Slotplaats

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
(Advertentie)
(Advertentie)