Plotsklaps de laatste schooldag: "Ik was een beetje boos"

15 des 2020 - 23:00

Het schooljaar is ineens een stuk korter, voor basisschoolkinderen is dinsdag de laatste dag voor de kerstvakantie door de lockdown. Juffen en meesters doen hun best om er toch nog een mooie afsluiting van te maken. "We hebben nog even het kerstverhaal verteld en een kleine kerstviering met elkaar gehouden. Dat was niet helemaal zoals we het van tevoren bedacht hadden, maar het is toch even een gezellige afsluiting," zegt juf Esther van Vliet van CBS De Slotschool in St.-Annaparochie.

Ynienen de lêste skoaldei

"We hopen dat iedereen wel met een fijn gevoel naar huis gaat," zegt Van Vliet. Toch voelt het wel vreemd voor haar. "Ik had er niet op gerekend dat het vandaag de laatste dag zou zijn met z'n allen in de klas. We moesten wel even schakelen, maar gelukkig hadden we wat ervaring van de vorige keer en weten we een beetje wat er gebeuren moet. Maar de rest van de week nemen we wel de tijd om het thuisonderwijs op poten te zetten." Dinsdag krijgen de kinderen al de boeken mee naar huis.

"Soms wil je even met elkaar zijn."

Ook voor de kinderen loopt het ineens anders dan gepland. Een meisje in de klas zegt: "Ik vind het wel vreemd dat het nu de laatste dag voor de kerstvakantie is. Anders is dat altijd op vrijdag, nu is het ineens op dinsdag." Ze vindt het niet fijn dat ze nu vijf weken thuis moet zitten. "Ik vind het niet leuk, want dan kun je ook vijf weken je vrienden niet zien. En dat is heel stom, want soms wil je even met elkaar zijn. Dan verveel je je ook wel eens thuis."

"Ik was een beetje boos"

Een jongen in de klas vond het met name erg stom. "Ik was een beetje boos. Ik vond het irritant. Ik wilde eigenlijk de televisie kapot slaan, maar zo erg was het nu ook weer niet. Maar ik vond het gewoon heel stom."

In de klas bij CBS De Slotschool in St.-Annaparochie - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Een andere leerling geeft aan dat het thuis volgen van de les ook wel voordelen kan hebben. "Ik vind het wel een beetje vreemd, maar thuiswerken is ook wel eens fijn. Alleen is het jammer dat ik met mijn broertje zit. Het voelt wel raar dat dinsdag ineens de laatste schooldag van het jaar is."

Verslaggever Wytse Vellinga in St.-Annaparochie

In de klas bij CBS De Slotschool in St.-Annaparochie - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Structuur in speciaal onderwijs

Ook in het speciaal onderwijs is het dinsdag de laatste dag. Zo ook op ZML-school It Twalûk, met 170 leerlingen op locaties in Franeker en Leeuwarden. Directeur Oebele Harmsma: "Het is wel lastiger voor onze kinderen dan voor andere leerlingen, want de structuur is wel helemaal weg. Dat speelt ook na de kerstvakantie een rol. Maar het is niet leuk voor de kinderen."

Sommige activiteiten moesten vlug naar voren worden geschoven. "Er zou vrijdag een afscheid van een leerkracht zijn, er zou een fotograaf komen, donderdag was een high tea geweest, dat zijn dingen die ineens naar voren zijn geschoven of niet door gingen. Maar bij een paar groepen zijn de lessen ook gewoon doorgegaan, omdat de structuur zo belangrijk is voor hen. Er gebeurt nog veel, maar het is nu voor het laatst," zegt Harmsma.

Hoe het na januari komt, is nog afwachten. "We zitten ook met stages. De vraag is of onze leerlingen overal welkom zijn straks. Er zijn nog veel onzekere dingen die we moeten uitzoeken."

Verslaggever Ronnie Porte praat met Oebele Harmsma

ZML-school It Twalûk - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte
(Advertentie)
(Advertentie)