Coronanieuws 15 december: Komende week meer informatie over vaccinaties

15 des 2020 - 23:04
  • Er zijn dinsdag 115 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân, het aantal gemelde besmettingen is lager door technische problemen bij de GGD'en;
  • Het Europees Geneesmiddelenbureau beslist 21 december over de toelating van het coronavaccin Pfizer op de Europese markt;
  • Reproductiegetal omhoog van 1 naar 1,24;
  • We gaan de strengste lockdown in tot nu toe, zei premier Rutte in zijn toespraak;
  • Scholen moeten dicht tot en met 19 januari;
  • Volg het laatste nieuws in ons coronadossier.
23:01
Fijne avond

Dit was het liveblog van dinsdag 15 december. Morgen hebben we weer een nieuw liveblog. Dank voor het volgen!

21:54
Besluit over basisscholen na jaarwisseling

Het kabinet zal begin januari toch kijken of de basisscholen eerder open kunnen dan 18 januari. Dat doet het op aandringen van de Tweede Kamer. Veel partijen hebben er problemen mee dat het basisonderwijs zo lang dicht is. Dat heeft grote gevolgen voor kwetsbare leerlingen, die kunnen niet goed overweg met onderwijs op afstand.

Premier Rutte is terughoudend. Om basisscholen op 11 januari weer open te doen, moet het besluit op 3 januari vallen. "En dan weet je nog maar heel weinig", sei er. Uteinlik sei er ta dat it kabinet der dochs nei sjen sil mei de jierwikselUiteindelijk zei hij toe dat het kabinet er toch naar gaat kijken rond de jaarwissel. "Ik zeg geen keihard nee, maar ik wil ook geen valse verwachtingen wekken. Word niet boos als het uiteindelijk niet blijkt te kunnen."

21:31
Drukte op veel plaatsen

Terwijl het bij de meeste winkels in Surhuisterveen donker is, heeft keurslager Albert & Aukje het erg druk. Albert de Haan: "Het geeft zo'n dubbel gevoel. Zelf heb je het hartstikke druk, maar als je ziet naar je collega-ondernemers: dat is verschrikkelijk. Dat je moet sluiten in deze tijd van het jaar. Dat is triest. Het was maandag een vreemde dag, eerst kwam het nieuws en daarna was het een gekkenboel in het centrum. Mensen moesten allemaal nog wat hebben. En een dag later is het rustig."

19:57
Komende week meer info over vaccineren

Er komt begin komende week meer informatie over hoe het komt met het vaccineren in Nederland. Dan geeft minister De Jonge meer duidelijkheid over de planning. Dat heeft hij net gezegd in de Tweede Kamer.

19:44
Extra steun voor winkeliers

Winkels die dicht moeten krijgen een speciale vergoeding bovenop de al bestaande steunmaatregelen. Dat heeft premier Rutte dinsdag verteld in het debat met de Tweede Kamer. De winkels moeten de deuren dichthouden, maar hebben "Deze winkeliers hebben "spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is", zegt Rutte. Daardoor loopt de waarde van de voorraad ook snel terug.

18:53
Het was zomaar de laatste schooldag voor heel veel kinderen

Ynienen de lêste skoaldei

18:21
Drukte in de natuur verwacht

Natuurbeheerorganisaties verwachten dat tijdens de lockdown weer meer mensen de natuur opzoeken. Wie dat van plan is, wordt gevraagd om rekening te houden met elkaar en in het bijzonder met de natuur zelf. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen bezoekers om zoveel mogelijk in de eigen omgeving naar een natuurgebied te gaan. En kom te voet of op de fiets, zeggen ze. En het liefst niet tussen 11.00 en 15.00 uur in de weekenden en op feestdagen.

18:08
Ggz vreest voor meer jongeren met mentale problemen

Meer kinderen en jongeren zullen door de nieuwe, harde lockdown mentaal in problemen komen, waarschuwt de Nederlandse ggz. "De sluiting van scholen voor de komende vijf weken is reden voor grote ongerustheid", aldus de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg.

Volgens de ggz liet de eerste lockdown al zien dat vooral kwetsbare kinderen en jongeren hard geraakt worden als ze verstoken zijn van gewoon sociaal verkeer. "Angst, depressieve gevoelens en suïcidaliteit namen in die periode toe, kwetsbare kinderen raakten buiten beeld. We roepen het kabinet dringend op om in de komende weken maatregelen te treffen om er voor te zorgen dat scholen uiterlijk op 20 januari aanstaande weer veilig open kunnen, maar vooral ook open kunnen blijven."

17:57
Coronavaccin Pfizer in aantocht: "Maar nog wel wat haken en ogen"

Als het Europees Geneesmiddelenbureau het eerste coronavaccin maandag goedkeurt en de Europese Commissie voor Kerstmis groen licht geeft, kan het coronavaccin Pfizer al snel op de Europese markt worden toegelaten. Dat betekent niet dat er verder geen halen en ogen zijn, zegt Anne-Marie van Elsacker, arts-microbioloog bij het medisch laboratorium Izore in Leeuwarden. Maar ze hoopt wel dat er straks een nieuwe fase aanbreekt in deze coronatijd.

"In potentie zouden we iets eerder kunnen beginnen met vaccinatie," zegt Van Elsacker. "Maar ik weet niet in hoeverre de organisaties ook echt die versnelling kunnen geven, dus het is lastig om de effecten in te schatten. Bovendien moet het vaccin bij -70 graden bewaard worden, dus ook logistiek heeft het de nodige haken en ogen. Ik weet niet hoever men is met de voorbereiding."

Daarom is ze nog voorzichtig, de goedkeuring voor Pfizer moet er eerst zijn. "En hopelijk komen er ook andere vaccins, want alleen dit is onvoldoende. Maar er begint wel een andere fase. Ik hoop in de komende maanden een kentering te zien, een effect van ons handelen. Eindelijk wat zicht op dat het een keer stopt."

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets
17:20
Drukte in de ziekenhuizen moet nog komen

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de ziekenhuizen zal ook de komende weken blijven stijgen, ook als de nieuwe maatregelen meteen werken en het aantal besmettingen onmiddellijk begint te dalen. Daardoor zullen ziekenhuizen het begin januari waarschijnlijk drukker hebben dan tijdens de afgelopen piek, eind oktober en begin november. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers. Als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voert hij het woord over de zorg voor coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Ziekenhuizen behandelen momenteel bijna 2000 mensen voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Begin november waren het er ongeveer 2600. Kuipers: "De predictie is dat we eind december uitkomen op het niveau van de piek van de afgelopen golf. In de eerste dagen van januari zal het aantal patiënten licht verder stijgen en kan de drukte uitkomen boven de piek van eind oktober en begin november. De bezetting kan tot 10 januari stijgen."

Resultaten van de lockdown laten op zich wachten

Dat het aantal opgenomen patiënten voorlopig blijft stijgen, komt doordat de maatregelen pas vanaf nu kunnen werken. Mensen die eind vorige week besmet zijn geraakt, voor de nieuwe lockdown, zullen pas in de tweede helft van deze week de eerste klachten krijgen en zich laten testen. In de loop van volgende week kunnen de klachten zo erg worden dat ze in het ziekenhuis belanden. Pas over ongeveer een week zou de nieuwe lockdown kunnen leiden tot minder positieve tests.

De opgenomen coronapatiënten liggen gemiddeld ongeveer twee weken in het ziekenhuis. Elke stijging in het aantal opnames heeft dus gevolgen voor de weken erna. En ook als het aantal opgenomen patiënten daalt, kan het nog maanden duren voordat de drukte in de ziekenhuizen weer terug is op het normale niveau, aldus Kuipers.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)