VIDEO: Krijgen we ooit de oude Sjinkie weer te zien?

14 des 2020 - 20:44

Stap voor stap komt Sjinkie Knegt dichterbij zijn grote doel: weer de oude worden. Twee jaar geleden raakte hij bekneld tussen een heftruck en een kozijn en een maand later belandde hij met zware brandwonden in het ziekenhuis. De shorttracker liet de afgelopen twee weken op de International Invitation Cup en tijdens de NK Afstanden zien dat hij het shorttracken nog altijd niet is verleerd.

Sjinkie wer yn aksje

Knegt maakte indruk op bondscoach Jeroen Otter, die vooral kan genieten van de 500 meter van de Bantegaaster. "Dat was de grandioze oude Sjinkie. In 2017 deed hij dat in Ahoy met de beste sprinters van de wereld, ze even stil zetten." Men is onder de indruk, maar zijn ploeggenoten zijn minder verrast. Suzanne Schulting is namelijk 'echt heel trots' als ze Sjinkie ziet schaatsen, maar niet verbaasd. "Ik zie in de trainingen de afgelopen tijd dat het steeds een stukje beter gaat en de snelheid er meer in komt. In die zin ben ik niet verrast. Ik vind het heel mooi om te zien."

Vriend en ploeggenoot Daan Breeuwsma is ook niet onder de indruk van Sjinkie's prestatie op het NK. "Ik zie hem elke dag, dus ik weet hoe goed hij kan rijden. Het is niet zo dat ik extreem onder de indruk ben. Ik weet dat hij dit kan."

Dat hele verhaal met Sjinkie heeft grote impact gehad op de ploeg.

Ploeggenoot en vriend Daan Breeuwsma

Impact

De Nederlandse shorttrackers hebben het de laatste jaren zwaar voor de kiezen gekregen. Eerst waren er de problemen rondom Sjinkie, en dan kwam er dit jaar nog het overlijden van ploeggenote Lara van Ruijven bij. Het was een heftige tijd, vertelt Breeuwsma. "Dat hele verhaal met hem heeft grote impact gehad op de ploeg en zeker ook op mij. Het heeft zich wel opgestapeld de laatste twee jaar."

Breeuwsma hoopt dat alles kan worden verwerkt op het ijs. "Het zou mooi zijn als we straks kunnen laten zien dat we er weer zijn door een topprestatie te leveren. Hij staat er goed voor en hopelijk, als het doorgaat, gaan we op het EK voor het eerst weer kijken waar we echt staan."

Foto: Orange Pictures

Hoe denkt de hoofdpersoon er zelf over? Volgens Sjinkie hebben we de 'oude Sjinkie' op het NK zo nu en dan al gezien. "Op de 500 meter zeker. De 1000 meter was ook stabiel. Maar ik denk dat het zeker beter kan en moet. Ik hoop de komende weken nog te werken aan het duurvermogen. Dan hoop ik weer een slag beter te zijn."

Fysiek moet ik nog wel een stapje maken van zo'n 20 procent.

Sjinkie is op de goede weg

Waar de Schicht uit Bantega voorheen nooit echt warm of koud werd van de Invitation Cups en de NK's, heeft hij de laatste twee weekenden wel zijn best gedaan. "Dan kun je toch wel zien dat ik het nog altijd wel kan." Op welk gebied moeten er nog stappen worden gezet? "Tactisch gezien en met de snelheid zit het echt wel goed, maar fysiek moet ik nog wel een stapje maken van zo'n 20 procent."

Gaat dat lukken voor het EK? Bondscoach Jeroen Otter denkt dat Sjinkie die tijd wel echt nodig heeft. Zelf heeft hij al een plan bedacht: "Als we voor het EK 15 procent pakken, doen we de laatste 5 in de weken erna en dan zijn we er op het WK weer helemaal. Zullen we het zo doen?"

Foto: Orange Pictures
(Advertentie)
(Advertentie)