Onzekerheid overheerst bij ondernemers: "Enorme klap die hier wordt uitgedeeld"

14 des 2020 - 20:23

"Er wordt een enorme klap uitgedeeld aan de economie als geheel." Dat zegt Joyce Walstra van MKB Noord in reactie op de televisietoespraak van premier Mark Rutte van maandagavond. De niet-essentiële winkels moeten tot en met 19 januari dicht blijven. "Zij hadden hun hoop gevestigd op deze periode: de kerst", zegt Walstra.

Joyce Walstra

"Je zou kunnen zeggen dat nu ook de laatste sectoren hard getroffen worden met deze lockdown", zegt Walstra. Volgens haar is het belangrijk dat er nu iets gaat gebeuren qua compensatieregelingen. "Gaan we ook de inkopen die gedaan zijn door ondernemers vergoeden? Gaan we zorgen dat daar een tegemoetkoming voor komt? Zoals dat ook de laatste keer gebeurd is voor de horeca-ondernemers." Walstra zegt dat ze haar best zal doen om dat nu ook voor de detailhandel voor elkaar te krijgen.

Of deze maatregelen voor veel faillissementen gaan zorgen, weet Walstra nog niet. "Dat vind ik heel ingewikkeld om dat vast te stellen. Daarvoor zullen we toch echt moeten zien hoeveel gebruik er gemaakt gaat worden van de NOW. We moeten ook echt zien wat de verwachte verkopen waren geweest in deze periode en hoe groot de omzetklap nu daadwerkelijk is. Ik durf niet te zeggen of het een grote faillissementsgolf wordt", zegt Walstra. "Maar dat het impact zal hebben daar kunnen we wel van op aan."

(Advertentie)
(Advertentie)