Rutte: "Dat we erdoorheen komen, staat voor mij vast"

14 des 2020 - 19:20

"Dat we erdoorheen komen, staat voor mij vast", zei premier Mark Rutte maandag in zijn toespraak vanuit het 'Torentje'. "Vanwege het vaccin, maar nog meer vanwege de veerkracht die we hebben laten zien." Rutte zet het land op slot tot en met 19 januari.

Mark Rutte - Foto: ANP

"We hebben niet te maken met een reguliere griep, zoals sommige demonstranten denken", zegt Rutte. "Maar met een virus dat iedereen hard kan raken. Elke dag overlijden gemiddeld 60 mensen aan corona. Getallen zijn abstract en vertellen niet het hele verhaal. Mensen in ziekenhuizen en verpleeghuizen lopen al drie maanden op hun tandvlees. de rek is eruit."

"We hebben geen keus, het aantal contacten tussen mensen moet omlaag." Daarom gaat het land met ingang van dinsdag voor een groot deel op slot. "We sluiten alle plekken waar mensen in groepen samenkomen, met een aantal uitzonderingen om het land draaiende te houden. Want zonder contact kan het virus niet overspringen."

Mensen mogen daarom niet meer dan twee mensen thuis ontvangen. Alleen tijdens de kerstdagen (24, 25 en 26 december) is er één iemand extra welkom.

Volgens Rutte ziet Nederland er straks weer uit zoals tijdens het voorjaar: "Lege snelwegen, lege treinen, lege schoolklassen. Daar moeten we naar terug." Voor alle zaken die dicht moeten, komen er wel weer nieuwe steunpakketten.

Het is een heftig besluit, realiseert de premier zich. "Zeker vlak voor kerst. Want 2020 is voor veel mensen een jaar geworden van rouw, verlies en verdriet. omdat ze een geliefde hebben verloren, omdat ze ziek zijn geweest, omdat ze hun baan kwijtraken of bedrijf over de kop zien gaan."

Houd oog voor mensen die het zwaar hebben en voor mensen die verdrietig of alleen zijn.

Mark Rutte

Daarom roept Rutte de mensen op om oog voor elkaar te hebben: "Stress en eenzaamheid zijn groeiende problemen door alle generaties heen. Juist dit jaar is de behoefte groter dan ooit om menselijk contact. Houd oog voor mensen die het zwaar hebben en voor mensen die verdrietig of alleen zijn. Aandacht voor elkaar helpt ons om door deze ellendige periode heen te komen."

Op 12 januari geven premier Rutte en minister De Jonge een nieuwe persconferentie over hoe het na 19 januari komt.

(Advertentie)
(Advertentie)