Drukte in winkelstraten: rijen voor de deur, maar ook duizenden euro's verlies

Het is druk in de Friese winkelstraten. Mensen proberen net voor de lockdown nog snel even inkopen te doen. Voor sommige winkels staan de mensen op anderhalve meter afstand in een rij. Zo ook op de Schrans in Leeuwarden.
© Omrop Fryslân
Het is maandagmiddag druk op de Schrans, het is filerijden. De mensen willen nog snel even inkopen doen. Bijvoorbeeld bij één van de supermarkten, maar ook de Action en de kledingwinkels hebben rijen mensen voor de deur.
Shoeby is een van die kledingzaken waar het maandagmiddag druk is. Eigenaresse Margriet Terpstra is speciaal voor deze dag vanuit haar woonplaats Zaanstad naar Leeuwarden gereden, om de drukte in goede banen te leiden. "Dit is een hele aparte dag, normaliter ben ik maandags vrij."
© Omrop Fryslân
De dag voelt een beetje onwerkelijk: "Het is net oudjaarsdag, maar is het bizar dat ik vanavond om acht uur de deur dichtdoe, en dat ik hem 19 januari pas weer open doe."

Duizenden euro's schade

Het liefst zou ze de deuren tot twaalf uur vanavond open houden, maar dat kan niet. De regelgeving is eerder al aangepast voor non-food winkels, wat betekent dat ze al niet eens meer tot negen uur, maar in plaats daarvan tot acht uur open mogen zijn.
"Ik snap het wel een beetje, maar het is wel pijnlijk voor ons. Wij hadden graag onze voorraad met kerstkleding willen verkopen." Ze heeft zelf voor zo'n 55.000 euro aan inkoop hangen. Kleding die in januari een stuk moeilijker te verkopen is, omdat het feestelijke kerstkleding is. "Dit wordt echt wel een doodsteek voor veel ondernemers, maar ik hoop niet voor mij."
Argyffoto © Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Stapels taarten

Even verderop in de straat zit de banketbakkerij van Marjan Wezeman. Ook bij haar is het maandag druk: "Dit is extreem, dit is niet normaal." Het begon allemaal rond een uur of twaalf te lopen, mensen belden meteen naar de winkels of ze nog wel langs konden komen.
Vraag is wel of de bakkerij van Wezeman valt onder 'essentieel' of niet. "Ik heb net op de mail gehoord dat wij een levensmiddelenwinkel zijn in de breedste zin, dus wij hebben hoop dat we open mogen blijven." Mocht het anders uitpakken, dan hebben ze al plannen voor een afhaalloket.
De klanten nemen intussen het zekere voor het onzekere, en winkelen maandag massaal bij de bakkerij. Met name taarten uit de vriezer zijn populair: "die nemen ze nu in stapels mee."
Wezeman denkt echter niet dat de maatregels meteen resultaat zullen opleveren: "Het is aan de mensen, hoe ze zich gedragen. De één wil zijn best doen, en de andere heeft er lak aan."