Mogelijk nieuwe boerenacties voor betere prijzen

14 des 2020 - 13:07

De Friese boeren die dit weekeinde distributiecentra in Drachten en in Heerenveen geblokkeerd hebben, komen maandag mogelijk opnieuw in actie. Dat laat een woordvoerder van de boeren weten aan Omrop Fryslân.

Foto: ProNews

Wat de nieuwe acties zullen inhouden, wilden de boeren nog niet bekend maken. Eerder werd er maandag al opnieuw een distributiecentrum van de Jumbo in Breda stilgelegd. Gevolgen voor de Jumbo supermarkten lijkt dat nog niet te hebben, zo blijkt uit een rondgang van Omrop Fryslân.

Bij sommige andere supermarkten in de provincie waren maandagochtend al wel lege schappen te zien. Met name Albert Heijn-winkels lijken problemen te hebben door de blokkades van distributiecentra.

Bij sommige supermarkten in de provincie waren maandagochtend al lege schappen te zien. De boeren willen een betere prijs hebben voor de producten die ze leveren, zeggen ze.

De boeren Gerben Klienstra en Wybe Altenburg zijn twee van de actievoerders. Dit weekeinde stonden ze met de trekker bij een distributiecentrum in Heerenveen. En dat heeft geholpen, zeggen ze: "Ze hebben onze voorstellen ondertekend, dus ze zullen om tafel om beter prijzen voor de boeren te krijgen."

Foto: Omrop Fryslân, Marcel Huisman

Dat het nu wel lijkt te lukken met de demonstraties, terwijl de boeren vorig jaar ook met de trekkers bij de distributiecentra stonden, ligt aan de boodschap, zo denken de boeren: "Ik denk dat ons verhaal sterker is dan de vorige keer, en de druk is ook hoger. Wij hebben in 40 jaar tijd een lagere melkprijs gekregen, maar de kosten zijn omhoog gegaan."

Bij sommige supermarkten zijn de schappen intussen leeg, maar bang voor negatieve reacties zijn de actievoerende boeren niet. "Er zijn mensen die altijd tegen de boeren zullen zijn, dus dat verander je niet. En zo zijn er ook mensen die altijd voor de boeren zullen zijn."

Volgens de boeren moeten mensen ook creatief zijn: "Haal het bij de boer op, die hebben het wel! De bouwboeren zitten hier dichtbij!"

Boeren Gerben Klienstra en Wybe Altenburg

Trefwoorden: 
boeren demonstratie actie
(Advertentie)
(Advertentie)