liveblog | 14 december 2020

Coronanieuws van 14 december: Nederland gaat vijf weken op slot

Dit is het liveblog van maandag 14 december met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 15 december 2020, 07:01 uur
23:11

Einde van dit liveblog

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van dit liveblog. Bedankt voor het volgen. Morgen is er weer een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws uit Fryslân.
22:10

'Sluiting tuincentra en bloemenwinkels treft kwekers hard'

Kwekers van bomen, planten en bloemen worden hard getroffen door de sluiting van bloemenwinkels en tuincentra tijdens de nieuwe lockdown. Dat stelt landbouworganisatie LTO Nederland, die wel begrip heeft voor het "lastige en heftige besluit" van het kabinet.
Niet alleen plantenkwekers hebben het echter zwaar. Hoewel de gehele voedselketen als essentieel is aangemerkt en open mag blijven, hebben bijvoorbeeld horecaleveranciers het al sinds dit voorjaar niet makkelijk. Buitenlandse coronamaatregelen hebben de afzetmarkten voor deze ondernemers verder verkleind. Zij worden namelijk net zo hard getroffen door de Duitse lockdown als door de Nederlandse.
22:05

Basisscholen overvallen door lange sluiting

De basisscholen hebben niet zien aankomen dat ze tot half januari dicht gaan. "We zijn nogal verrast, zelfs een beetje verbijsterd", zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, de koepel van basisscholen.
Eerder was er sprake van dat de kerstvakantie een week langer zou duren, maar de PO-Raad kreeg toen te horen dat dit "niet aan de orde is", zegt Den Besten. Nu moeten de scholen nog langer dicht. De basisscholen hadden dat graag eerder geweten, dan hadden ze meer tijd gehad om afstandsonderwijs op poten te zetten en opvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met vitale beroepen.
21:57

Een derde van horecaondernemers in Fryslân hoeft minder huur te betalen

Bierbrouwer AB InBev gaat horecaondernemers die een gebouw bij de brouwer huren, financieel ondersteunen. De brouwer van merken zoals Jupiler, Hertog Jan en Leffe zal een kwart van de huur voor de maanden november, december en januari voor zijn rekening nemen.
21:48

Musea willen perspectief

De Museumvereniging is "teleurgesteld" over het besluit van het kabinet om de musea voor de derde keer dit jaar te sluiten. "Musea hebben nu des te meer behoefte aan perspectief op heropening en versoepeling van de coronamaatregelen", aldus directeur Mirjam Moll.
De regering heeft besloten dat de musea tot en met 19 januari dicht moeten blijven. "Juist in deze periode van het jaar is dat een ingrijpend besluit van het kabinet", seit Moll. "Musea keken reikhalzend uit naar de kerstvakantie omdat hun verwachting was dat de beperkte bezoekcapaciteit dan, net als in de herfstvakantie, nagenoeg volledig benut zou worden. Juist voor families, gezinnen en millennials hebben veel musea speciaal aanbod ontwikkeld."
21:40

CBR schrapt 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens

Het CBR schrapt tijdens de komende vijf weken 120.000 theorie-examens- en 60.000 praktijkexamens. In totaal gaan er ongeveer 190.000 toetsen en cursussen niet door tot en met 19 januari.
Medische beoordelingen voor het verlengen van rijbewijzen gaan wel door. Iedereen die deze week op examen zou moeten, krijgt maandagavond nog bericht van het CBR. Mensen weten dan dat ze niet hoeven komen, laat een woordvoerder weten.