Wat moet er volgend jaar in de boom hangen met kerst?

Glimmende kerstballen, gouden of zilveren slingers en honderden kleine lichtjes: het zijn al jaren de vaste ingrediënten van iedere kerstboom. Maar is het niet eens tijd voor iets anders? Kerstkenner Adelien Zwaan geeft alvast wat tips voor volgend jaar. "Met prachtige pareltjes in het stroomsnoer maak je van je lichtjes een echte eye-catcher."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Waar de meeste mensen alleen in december de kerstspullen van zolder halen, zit Adelien Zwaan van groothandel Peha in Sneek het gehele jaar in kerstsferen. "Bij ons is het 365 dagen per jaar kerst", lacht ze. Als groothandel levert Peha kerstspullen aan allerlei megastores, tuincentra en webshops. Ver vooruit besluit Peha al wat volgend jaar de trends worden. "Hier in de showroom zie je nu al de kerstversiering voor volgend jaar."

Duurzame trends

Voor wie volgend jaar al helemaal up to date wil zijn met de kerstboom en versiering in huis, heeft Adelien een aantal tips. "Verlichte ballen zijn volgend jaar helemaal hip", wijst se. "Maar ook ballen waar nepsneeuw in zit zijn populair. Bovendien zie je pareltjes in het lichtsnoer, zodat ook het snoer een versiering wordt. En een duurzame trend zijn de LED-lampjes van glas."
Naast de traditionele kleuren zoals goud, zilver, rood en groen, zijn ook hippe thema's als roze volgend jaar helemaal 'in'. Bovendien is er een nieuwe trend: de nature-style. "Dat zijn producten met een natuurlijke look", legt Adelien uit. "We merken dat mensen steeds meer op zoek zijn naar natuurlijke elementen in huis. Dus ook tijdens de kerstdagen."
Verslaggever Johanna Brinkman kijkt haar ogen uit
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Friese Dickens-dorpjes

Opvallend zijn de Friese kerstdorpjes in de showroom van Peha. Deze dorpjes zijn miniatuurdorpjes die de Elfstedentocht uitbeelden. "Deze 'Dichensville Elfsteden-serie' hebben we zelf bedacht", vertelt Adelien. "Het is een complete serie miniatuurhuisjes en figuren die de tocht der tochten weerspiegelen. Het nostalgische thema zorgt ervoor dat mensen hun fantasie erop los kunnen laten en hun eigen verhalen kunnen creëren. Je maakt een droomwereld voor jezelf."
Ook al is het voor Adelien 365 dagen per jaar kerst, toch vindt ze de aanloop naar de echte kerstdagen nog altijd bijzonder. "Dat komt vooral door al die gezellige lichtjes in deze donkere tijd. Een tijd waarin we ons huis zo knus mogelijk maken. Dit is niet voor niets de mooiste tijd van het jaar."
Adelien Zwaan legt uit wat de trends voor volgend jaar worden
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman