PODCAST Boekekast #6: 'Gjin fleis mear', een verhaal van Jaap Krol

13 des 2020 - 09:07

De mooiste Friese verhalen in de donkerste en kortste dagen hoor je in de podcast Boekekast van 'Boeken fan Fryslân' en Omrop Fryslân. Acht Friese schrijvers hebben speciaal voor Boekekast een verhaal geschreven. In de zesde aflevering is het verhaal 'Gjin fleis mear' van Jaap Krol te horen. Karen Bies praat ook met de schrijver. Het verhaal wordt voorgelezen door Thijs Feenstra.

De barbecue dy't it buertsje organisearre, wie net echt foar de bern bedoeld. Wiebe Santema heit fan twa, helpdeskmeiwurker sûnder hier en yn syn frije tiid in betûft kajakfarder hie mei Jouke Zwerver heit fan trije, prosesbegelieder, troud mei Lubke en yn syn frije tiid meastal dwaande mei de tún it ien en oar rom en foaral simpel ynkocht. Fleis en fet: it gie hjir om de primêre geneuchten.

Uit het ferhaal 'Gjin fleis mear' van Jaap Krol.

Foto: Omrop Fryslân

Jaap Krol

Jaap Krol (1970) heeft verschillende Friese boeken gepubliceerd, zijn laatste boek is de Nederlandstalige verhalenbundel De hond die overstak. Hij schrijft ook columns voor het Friesch Dagblad en straatkrant De Riepe. Het verhaal voor de podcast gaat over een buurtbarbecue waar hoofdpersoon Wiebe iets tegen zijn buurman wil zeggen. "Die buurman is zo'n vlot type en Wiebe is een onzekere man, eigenlijk is hij bang voor de buurman en wacht hij het goede moment af om te zeggen wat hij te zeggen heeft."

Dat het dan helemaal misgaat, vindt Krol leuk om te bedenken. "Je moet altijd vreselijk overdrijven vind ik. Hoe flauwer, hoe beter." Vaak worstelen zijn personages met het leven, daar zit ook wel iets van hemzelf in. "Maar ik wil ook gewoon een goed verhaal bedenken, met een sterk plot. Ik vind het schrijven een ambacht, het moet technisch goed lopen."

De Boekekast is een podcast met Friese verhalen. Boekekast is en initiatief van Boeken van Fryslân, City of Literature en Omrop Fryslân. Acht weken lang wordt zaterdags een nieuw verhaal gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.

(Advertentie)
(Advertentie)