Henk de Jong blij met eerbetoon aan Sandor: "Prachtig, zo'n spandoek"

12 des 2020 - 22:52

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur moest het toegeven na de 2-0 winst op Jong AZ: "Een gelijkspel had ook gekund." Zijn ploeg had het niet gemakkelijk met de Alkmaarders, maar won wel door twee rake strafschoppen van Robert Mühren na rust. "Penals zijn ook gewoon kansen."

Henk de Jong nei de oerwinning tsjin Jong AZ

Het begin was nog redelijk, zegt De Jong. "We hadden de overhand, maar plotseling waren we dat kwijt en hadden we het vrij lastig. Ja, we hebben wel kansen gehad, maar we hadden ook geluk met die bal op de paal in de slotfase." Het schot van Millen Baars op het houtwerk eindigde in de handen van Cambuur-doelman Sonny Stevens.

Openbreken met strafschoppen

Uiteindelijk maakte Mühren dus het verschil met twee strafschoppen. "Thuis tegen Dordrecht hadden we het ook", zegt De Jong. "Toen was de uitslag wat dikker, maar ook toen braken we het open met een penal."

Cambuurspelers na de penalty van Mühren - Foto: Orange Pictures

De winst op Jong AZ is al de zesde wedstrijd op rij voor Cambuur die in een zege eindigt, maar de laatste vier keer ging het niet eenvoudig. "Het flitsende is even weg. Op het einde heb ik ook gekozen voor degelijkheid, door een verdediger op het middenveld te zetten. Het gaat om punten voor onze club. We staan nu op 40. Dan kunnen we wel altijd aanvallen, maar het gaat ook om de drie punten."

We staan nu een jaar bovenaan, dat is eigenlijk onvoorstelbaar.

Henk de Jong

Het verschil is nu zo groot met de concurrentie, dat Cambuur zeker is van de koppositie in de winterstop. "Daar ben ik heel blij mee", zegt De Jong. "We zijn vorig jaar begonnen met een groep jongens, waarvan mensen misschien wel dachten: 'wat zijn dit voor gasten?' Maar dit hebben we ervan gemaakt. We staan nu een jaar bovenaan, dat is eigenlijk onvoorstelbaar."

In het lege stadion hing zaterdag een spandoek voor Sandor van der Heide, de assistent-trainer van de Leeuwarders die er vanwege persoonlijke omstandigheden al een tijdje niet bij is. "De supporters zijn gek op ons. Ik vind het prachtig dat zo'n spandoek er hangt."

Het spandoek voor Sandor - Foto: Dijks Fotografie

Middenvelder Jamie Jacobs speelde zaterdag tegen zijn broertje Joey. Jamie heeft het komende half jaar het hoogste woord thuis, maar hij vindt dat zijn broertje zich goed staande hield. "Ik let wel een beetje op hem en hoe hij verdedigt. Ik vind dat hij het hartstikke goed gedaan heeft."

Jamie Jacobs nei de winst tsjin Jong AZ

Jamie Jacobs vond dat de Leeuwarders niet goed speelden. "Het was niet heel denderend vandaag. We hebben niet supergoed gevoetbald, maar de drie punten zijn weer binnen. En naast die bal op de paal hebben we niet heel veel weggegeven. Voetballend moet het wat beter, maar dat komt wel weer."

Hij vond dat Jong AZ het goed deed. "Ze hadden niet echt een vast systeem, waardoor ze heel vrij voetballen. Ze waren veel aan het zwerven, daar hadden wij het bij vlagen lastig mee."

(Advertentie)
(Advertentie)