Ook SP zet Lelylijn in verkiezingsprogamma

12 des 2020 - 17:47

De Lelylijn komt ook in het verkiezingsprogramma van de SP. Dat is zaterdagmiddag besloten op het congres van de partij. De snelle spoorlijn tussen het Noorden en de Randstad stond niet in het eerste conceptprogramma van de SP, maar na input uit onder andere de Friese-afdeling wel in de tweede versie.

Foto: ANP

Ook de VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en de SGP hebben de spoorverbinding opgenomen in het programma. De Lelylijn moet van Lelystad naar Groningen lopen, over Emmeloord, Heerenveen en Drachten.

4 tot 6 miljard

De Lelylijn zal waarschijnlijk minimaal tussen de 4 en 6 miljard euro kosten. Het geld daarvoor zou uit het Wopke-Wiebes-fonds worden gehaald, het investeringsfonds van minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Daar zit 50 miljard in.

Foto: Omrop Fryslân

Eind november werd bekend dat het Rijk met een vervolgonderzoek komt naar een betere spoorverbinding tussen het Noorden en de Randstad. Dat zou de Lelylijn kunnen zijn, maar ook de optie om het bestaande spoor te verbeteren ligt nog op tafel. Het onderzoek moet eind volgend jaar klaar zijn.

SP-Kamerlid Cem Laçin vindt dat de besluitvorming over de Lelylijn te lang duurt:

(Advertentie)
(Advertentie)