De Geitefok bestaat 75 jaar: "We hebben ons dorp op de kaart gezet"

12 des 2020 - 17:32

Oudejaarsvereniging De Geitefok uit Oldeberkoop bestaat dit jaar 75 jaar en is daarmee een van de oudste oudejaarsverenigingen van Nederland. Een groot feest kan dit jaar helaas niet, maar de traditie van het optuigen van de kerstboom in Oldeberkoop kon wel doorgaan. En dit jaar hielpen ook een aantal oud-leden mee.

De Geitefok bestiet 75 jier

Eén van de leden is Ane Talma. Hij is met 15 jaar het langstzittend lid. "Maar dat was niet de bedoeling hoor," vertelt hij. "Ik zou stoppen, maar toen wilde de rest ook ophouden. Daarom ben ik langer bij de vereniging gebleven, zodat 'ie kon blijven bestaan."

Vrijheidsbeeld van Heerhugowaard

Talma heeft al aardig wat stunten meegemaakt, maar er zijn altijd een paar die hem bijblijven. "Het vrijheidsbeeld uit Heerhugowaard bijvoorbeeld." Het was op zaterdagavond 29 december in 2001, toen De Geitenfok de zes meter hoge replica van het Vrijheidsbeeld wilden meenemen. Ze zouden het beeld met een vrachtwagen naar Fryslân verplaatsen. De ploeg die hem zou losmaken was net klaar en toen zagen we de politie aankomen. Ze werden meteen opgepakt, maar wij niet."

De ploeg werd meegenomen naar het politiebureau in Alkmaar. Toen is de ploeg van Talma daar ook maar heen gereden om te zien of ze hun maten weer vrij konden krijgen. "We konden die jongens daar ook niet achterlaten." Na wat uitleggen heeft de politie ze vrijgelaten. Om niet met lege handen naar huis te gaan, hebben ze contact gezocht met de eigenaar van het beeld. Dat was de eigenaar van de winkel in antiek waar het beeld voor stond. Het beeld was aangeschaft als publiekstrekker voor zijn bedrijf. Maar omdat De Geitefok toezegde het beeld terug te brengen, mochten ze hem toch nog meenemen."

Ane Talma bij de kerstboom - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Ontstaan van De Geitefok

Na de oorlog kwam er altijd een groep vrijgezelle jongens bij de kroeg 't Wapen in Oldeberkoop. Zij moesten hen aan de regels houden. Dat betekende dat de kroeg vroeg moest sluiten, terwijl de mannen nog geen zin hadden om naar huis te gaan. Daarom bedacht Bartus Hof in 1945 om een vereniging op te richten, dan mocht je wel bij elkaar komen. De vereniging had één doel: de viering van de jaarwisseling in Oldeberkoop een ander karakter geven. Zo begon de jarenlange traditie.

Terug naar de jaren 50

Bij de groep van oud-leden staat ook Jacobus Lukkes. Hij is al sinds de jaren 50 lid. In de tijd dat Jacobus Lukkes begon als lid van De Geitefok waren de stunten wat minder groot dan nu, maar nog wel even mooi. "Een van mijn eerste stunten was in de jaren 50, vertelt Lukkes. "Wij hebben zowat bij alle boeren hun wagens opgehaald en achter elkaar gezet. Uiteindelijk hadden we zo'n 12. Die brachten we naar het voetbalveld toe."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij De Geitefok

Lukkes glimlacht als hij terugdenkt aan de actie. "Dat was een spektakel! De politieman was er ook gewoon bij, die fietste er wat omheen." Het was een teken dat het dorp ook achter de actie stond die de mannen uithaalden. "Een boer kwam uit zijn slaapkamerraam tevoorschijn en zei dat we voorzichtig moesten doen met zijn wagen. Maar hij liet ons wel gewoon doorgaan."

Jacobus Lukkes van De Geitefok - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Trouwen met de geit

Een van de mooiste tradities vindt Lukkes dat er in zijn tijd een geit mee ging naar de bruiloft als een lid van De Geitefok ging trouwen. "Dan kwam die geit binnen en pakte hij meteen het bruidsboeket en vrat 'm op. Iedere keer weer."

Naast het vermaak die de stunten met zich mee brengen, dienen ze ook nog een ander doel. "Een stunt uithalen is niet zo moeilijk, maar je moet er ook een verhaal bij hebben," vertelt Anema. "Het is een keer gebeurd dat we geen plan hadden om wat te stelen, toen hebben we een bord in het dorp neergezet waar op stond dat er een gemeentehuis in Oldeberkoop zou komen. Er kwam een grote discussie. Het heeft veel publiciteit opgeleverd voor het dorp. We hebben het op de kaart gezet."

De oudejaarsvereniging betekent daarom veel voor het dorp. Naast de stunten organiseren ze activiteiten. Bijvoorbeeld een bingo voor ouderen, een nieuwjaarsfeest en een paasvuur. "We hebben als vereniging veel voor het dorp betekend. En zo blijven de jongeren ook wat bezig. Er was in mijn tijd nooit gedoe met Oud en Nieuw."

Op zondag 13 december zendt Omrop Fryslân om 17.45 uur een film uit over de geschiedenis van De Geitefok.

(Advertentie)
(Advertentie)