Lichtkunst op geheime locaties in Fryslân

12 des 2020 - 17:00

Op elf locaties in Fryslân zijn de komende tijd lichtkunstwerken te zien. Het wordt gemaakt door het LUNA Collective, bekend van het lichtfestival in Leeuwarden. Iedere avond wordt er een andere plek op een creatieve manier in het licht gezet. Het is te zien bij Omrop Fryslân, want vanwege de coronamaatregelen kan er geen publiek bij zijn. Het heet: 11 Andere Oorden.

Foarútsjen 11 Andere Oorden

Waar het allemaal te zien is, blijft vooraf geheim. Het gaat niet om iconen, maar juist locaties die niet heel bekend zijn. Achter deze keuze zit een kerstgedachte, zo vertelt Andrea Möller van het LUNA Collective. "Wij willen iedereen integreren en dit hebben we vertaald naar objecten, plaatsen en oorden die niet zo bekend zijn. Ze zijn niet geliefd, er is kritiek op of ze zijn afgeragd. Wij zetten hier licht op en laten het er heel mooi uitzien. Wat positieve aandacht krijgt wordt vanzelf mooi."

Bij Omrop Fryslân te zien

Vanwege de coronamaatregelen mag het geen publiek trekken, maar het wordt via Omrop Fryslân op televisie bij het publiek gebracht. "Het kan een toevallige voorbijganger trekken en dat is te overzien", vertelt Koos de Vries van de organisatie. "Maar als het te druk wordt dan moeten we de stekker er helaas uit trekken, maar dat is binnen deze formule helemaal geen probleem omdat het via tv en internet te zien is. Het is een soort flits-moment, voordat iemand het doorheeft waar we zijn, zijn we alweer vetrokken."

Iedereen die nieuwsgierig is naar de lichtprojecten kan die vanaf maandag 14 december iedere dag vanaf 17.00 uur zien op televisie of online bij Omrop Fryslân, of op www.friesland.nl/11oorden. Het loopt elf dagen achtereen, tot Eerste Kerstdag.

Daar zijn ook interviews te vinden met de makers van de lichtprojecten en andere aanvullende achtergrondinformatie. Zo kan iedereen, ook van een afstand, genieten van 11 Andere Oorden.

(Advertentie)
(Advertentie)