Omrop TIP: Beklimmers deel 3: de toekomst van de landbouw

De toekomst van de landbouw is misschien wel het grootste thema van het platteland. Er lijkt sprake van een tweedeling: hightech landbouw en biologische. Maar is de landbouw ook nog op een andere manier te benaderen? Het is het thema van de derde aflevering van 'Beklimmers van het vlakke land' in Fryslân DOK.
Imke de Boer en Evelien de Olde zijn onderzoekers 'dierlijke productiesystemen' aan Wageningen University & Research. samen hebben ze een integrale visie geschreven op de toekomst van de landbouw. Hun visie begint bij de burger. Die moet betrokken worden bij zijn eigen voedselproductie, zodat hij daarvoor verantwoordelijkheid voelt. Bovendien pleiten De Boer en De Olde voor 'milieuplafonds', dat wil zeggen de maximale belasting die een regio kan hebben van de landbouw. Het idee: de boer is naast een efficiënte producent ook 'steward' van het landschap en wordt daarvoor ook betaald.
Imke de Boer (l) en Evelien de Olde © Omrop Fryslân
Een andere 'beklimmer' is foeragehandelaar Theo Mulder uit Kollumerzwaag. Zijn missie is de landbouwgrond weer gezond te krijgen door minder kunstmest en pesticiden te gebruiken. Met andere grassoorten en een natuurlijke bodembehandeling kan de boer duurzamer werken en net zo'n goede productie leveren als nu, is Mulders overtuiging. Hij noemt de boer 'de apotheker van de toekomst', waarbij gezonde voeding het medicijn is. Hij predikt zijn evangelie bij boeren in het land en heeft contact met internationale wetenschappers.
Theo Mulder © Omrop Fryslân
De makers van Fryslân DOK, Albert Jensma, Bart Kingma en cameraman Jan Bensliman, gaan ook langs bij zelfoogsttuin 'Us Hôf' in het dorpje Sibrandabuorren. Daar werken eigenaren Bregje Hamelynck en Michel Paulius op basis van permacultuur. Op het erf groeien groenten, fruitbomen en bloemen, er worden cursussen en eetbijeenkomsten gehouden. 'Us Hôf' is een 'Community Supported Agriculture', oftewel een bedrijf dat samenwerkt met de gemeenschap waaraan het de gewassen levert. De leden van de voedselcoöperatie kunnen meehelpen op het land en zelf hun eten oogsten.
Us Hôf Sibrandabuorren © Omrop Fryslân
Fryslân DOK 'Beklimmers van het vlakke land deel 3: Landbouw':
Zaterdag 12 december 15.30 uur op NPO 2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 13 december 13.10 uur)
Zondag 13 december 17.00 uur op Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)