Voorzitter Friese Exportclub: 'Harde Brexit slecht voor Friese bedrijfsleven'

11 des 2020 - 19:17

Het Friese bedrijfsleven zal een klap krijgen als er een harde Brexit komt. Dat zegt voorzitter Harm Munneke van de Friese Exportclub. Dit weekend wordt er nog onderhandeld door het Verenigd Koninkrijk en de EU, maar het lijkt erop dat er op 1 januari nog geen nieuwe handelsovereenkomst ligt. Het Verenigd Koninkrijk is altijd al een belangrijke handelspartner voor de bedrijven in Noord-Nederland geweest en een harde Brexit betekent dat de handel met dit land veel ingewikkelder gaat verlopen.

Foto: Omrop Fryslân

"Ik had graag gezien dat er al eerder een handelsovereenkomst zou liggen, want het wordt nu wel erg ingewikkeld natuurlijk", zo zegt Munneke. Eigenlijk heeft hij er ook geen vertrouwen meer in dat het nog goed komt. "De tijd is nu wel erg krap en de uitspraken van de regering Johnson bieden ook niet veel houvast." Het betekent dat de handel met het VK na 1 januari veel moeilijker zal verlopen.

Zo zal er veel papierwerk en controle nodig zijn om iets naar de andere kant van het Kanaal te mogen brengen. Daarnaast zullen de prijzen aan beide kanten flink gaan stijgen. "En dat is erg jammer, maar daar zullen we mee om moeten gaan. En ik heb op zich het volste vertrouwen in de Friese ondernemers dat zij er weer een mouw aan zullen passen."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Om de ondernemers onder andere daarin te kunnen ondersteunen hebben het WTC en de Friese Exportclub afgesproken meer met elkaar samen te werken. Zo is het de bedoeling dat beide ondernemersclub gebruik zullen maken van elkaars netwerk en daarnaast zullen ze evenementen op elkaar afstemmen. Vrijdag werd in het WTC Hotel in Leeuwarden de handtekening gezet onder een officiële samenwerkingsovereenkomst.

Voorzitter Harm Munneke van de Friese Exportclub

Trefwoorden: 
Brexit bedrijfsleven export
(Advertentie)
(Advertentie)