Burgemeester Dantumadiel lobbyt voor betere positie kleine gemeenten

11 des 2020 - 15:05

Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel zal de kleine gemeenten in het Noorden vertegenwoordigen in de kopgroep 'Krachtig 80'. De K80 is een platform van tachtig gemeenten met minder dan 20.000 inwoners en komt op voor de belangen van kleine gemeenten.

Foto: Gemeente Dantumadiel

"Kleine gemeenten staan dichtbij de inwoners. De lijntjes tussen het gemeentebestuur en de maatschappij zijn kort. Dat komt ten goede aan het democratische proces", zegt burgemeester Agricola. "We willen als K80 zorgen voor een betere (financiële) positie van alle gemeenten. En vooral als kleine gemeenten onze stem laten horen in Den Haag."

Volgens Agricola gaat er structureel te weinig geld van het Rijk naar gemeenten. "Daardoor wordt het steeds lastiger om onze taken uit te kunnen voeren. Dat moet anders, want uiteindelijk betalen onze inwoners de rekening en is er steeds minder geld voor goede voorzieningen", zegt de burgemeester.

Gemeentefonds

Het K80-netwerk is afgelopen zomer ontstaan naar aanleiding van het kabinetsplan om het Gemeentefonds anders over de gemeenten te verdelen. Het meeste geld van gemeenten komt uit dit fonds. Kleine gemeenten (tot 100.000 inwoners) dreigen er veel meer op achteruit te gaan dan grotere gemeenten.

"Van de 18 Friese gemeenten heeft alleen Leeuwarden meer dan 100.000 inwoners. De grote steden zijn veel dichter bevolkt. Het kabinetsplan zou gevolgen voor onze hele provincie kunnen hebben."

Nieuwe verdeling gaat later in

Afgelopen maandag maakte minister Ollongren en Binnenlandse Zaken in een brief bekend dat de nieuwe verdeling later ingaat, in 2023. De besluitvorming over dit onderwerp schuift door naar het volgende kabinet. Dit vanwege de nog lopende gesprekken tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Financiën, onder anderen over de financiering van het sociaal domein en de huidige financiën van de gemeenten.

Het ministerie weet nog niet hoe de nieuwe verdeling van het gemeentefond er precies uit moet zien. Het onderzoek daarnaar wordt deze kabinetsperiode nog afgerond.

(Advertentie)
(Advertentie)