Friese CDA'ers zijn verbaasd, maar begrijpen Hugo de Jonge wel

11 des 2020 - 09:02

Friese CDA'ers hebben er begrip voor dat Hugo de Jonge zich terugtrekt als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. De Jonge zegt dat hij het lijsttrekkerschap niet kan combineren met zijn taken als minister bij het bestrijden van de coronacrisis. Gedeputeerde Sander de Rouwe zegt alle respect en waardering te hebben voor De Jonge en zijn keuze. Fractievoorzitter Johan Tjalsma in de Friese Staten noemt De Jonge's besluit dapper: "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid minister in deze crisis."

Foto: ANP

De aankondiging kwam toch wel onverwacht, omdat De Jonge in juli nog de strijd om het lijsttrekkerschap won. Volgens Tjalsma werd het de afgelopen maanden duidelijk dat het lijsttrekker- en ministerschap een lastige combinatie is: "Het is een heel moeilijke post momenteel, waarop veel gebeurt. Toen we in juli een keuze maakten voor een lijsttrekker hadden we niet door dat die coronacrisis zo heftig zou worden."

Tjalsma vindt het jammer dat De Jonge nu van de kieslist voor de Tweede Kamerverkiezingen verdwijnt, maar begrijpt het ook heel goed. "Het is jammer, maar ik vind het ook heel eerlijk. Hij gaat nu vol gas geven voor zijn ministerspost, maar dat betekent dat hij niet weer voor het CDA inzetbaar is. Ik heb er respect voor dat hij deze keuze maakt.

Fractievoorzitter Johan Tjalsma van het CDA in Provinciale Staten

Wie zijn opvolger wordt, is nog niet duidelijk. Namen die genoemd worden zijn onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, van wie De Jonge de strijd om het lijsttrekkerschap won, minister van Financiën Wopke Hoekstra en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer.

"Het partijbestuur moet er maar even goed over nadenken. De situatie is nu compleet veranderd, dus ze moeten kijken wat nu verstandig is", zegt Tjalsma. "Ik denk dat we daar een heel verstandig partijbestuur voor hebben, dat met een goede oplossing komt."

Bet io tuhd

Kamerlid Harry van der Molen, die bij de voorlopige kieslijst op plek negen staat, was verbaasd door het besluit van De Jonge. "Ik vond het wel een verrassing. Maar deze man werkt zich al sinds het begin van de coronacrisis drie slagen in de rondte. Op een gegeven moment knelt dat." Het CDA zou vrijdag en zaterdag een congres houden, waarop de kieslijst definitief zou worden. Van der Molen vindt het goed dat De Jonge, voordat het zover was, zijn besluit heeft genomen. Het congres wordt nu uitgesteld.

"Het is wel ingewikkeld", erkent Van der Molen. "We hebben met elkaar een lijsttrekker gekozen, dat moet nu nopnieuw. De partij komt er wel weer uit, maar het is wel een hele verandering." Van der Molen wil niet zeggen wie het nu moet worden, al heeft hij wel een voorkeur. "Maar daar heb ik als Kamerlid niets over te zeggen. Dat is aan het bestuur." Van der Molen stelt zichzelf niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

(Advertentie)
(Advertentie)