Online paardenkeuring groot succes: dagelijks 30.000 kijkers van over de hele wereld

De online bezichtigingen van de jonge Friese hengsten door het KFPS zijn een groot succes. Fysiek aanwezig zijn is dit jaar niet mogelijk, toch hebben de paarden misschien wel meer bekijks dan ooit. De bezichtigingen worden tussen 7 en 12 december gestreamd op de Facebookpagina van het paardenstamboek en trekken dagelijks meer dan 30.000 bezoekers van over de hele wereld.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
De grote belangstelling komt als een verrassing voor de organisatie, zegt Marije Akkerman van het KFPS. Volgens haar zijn da kijkers dan ook erg blij met de live online keuringen. "Er komen positieve reacties en soms ook wel eens iemand die een wat kritische opmerking heeft, maar over het algemeen zijn de mensen hartstikke tevreden over hoe we die keuring live verslaan. Dat mensen toch mee kunnen kijken, zonder dat ze erbij zijn hier."
De bezichtigingen zonder fysiek publiek hebben een positief effect op de paarden, zegt Akkerman. "Voor de paarden zelf is het waarschijnlijk wel veel rustiger, ze hebben veel minder prikkels van mensen eromheen en van muziek." De begeleiders van de paarden zijn er misschien minder blij mee zijn. "De voorbrengers zullen het wel jammer vinden dat er geen publiek bij is", denkt Akkerman.
In januari is er een tweede bezichtiging en daarna volgt de grote paardenkeuring. "Daar zijn ook altijd veel mensen bij, maar dat is dit jaar ook anders. Via de livestream zullen we dat ook allemaal verslaan."
Marijke Akkerman van het KFPS