Milieufederatie: Nieuwe stikstofwet is compromis, het had veel beter gekund

10 des 2020 - 15:03

De Friese Milieufederatie is niet erg positief over de nieuwe wet om de stikstofuitstoot te verminderen waarover minister Schouten een akkoord heeft bereikt. "Het had zoveel beter gekund", zegt voorzitter Pieter de Haan van de milieuorganisatie. "De bouw heeft een sterke lobby en boeren hebben sterke trekkers. Zo komt de minister ergens in het midden uit."

Miljeufederaasje teloarsteld

Het kabinet is het woensdag eens geworden met de oppositiepartijen SP, SGP en 50 PLUS over de nieuwe stikstofwet. Om voorzitter Pieter de Haan van de Friese Milieufederatie hadden de uitkomsten veel beter mogen zijn. De commissie-Remkes stelde 50 procent reductie stikstofuitstoot voor en in de nieuwe wet wordt het 40 procent. De Haan verwacht nieuwe juridische procedures, afgaande op uitspraken van milieudeskundige Johan Vollenbroek.

Constante uitstoot: piekbelasting

Het is beter om te kijken naar waar de meeste constante stikstofuitstoot vandaan komt - ook wel piekbelasting genoemd - en daar dan iets aan te doen, aldus De Haan. "De uitstoot van de bouw is tijdelijk. Als bijvoorbeeld de aanleg van een weg voltooid is, veroorzaakt de wegenbouw op die locatie daarna geen uitstoot meer."

"Journalistiek platform Investico heeft onderzoek gedaan naar de piekbelasters. Zo is er in Nederland een kalkoenbedrijf dat een hogere uitstoot heeft dan de verlaging van de maximumsnelheid van al het verkeer in Nederland, van 130 naar 100 km per uur, samen."

Geef ze het vertrouwen.

Pieter de Haan (Milieufederatie) over de aanpak door de Friese boeren

Eigenaren van bedrijven die heel veel stikstof uitstoten, zouden uitgekocht moeten worden, vindt De Haan. In Fryslân zijn er geen 'piekbelasters' zoals in andere delen van Nederland. De Haan ziet veel meer heil in de Friese aanpak van de stikstofproblematiek. De boeren proberen allemaal samen tot resultaten te komen. De Haan: "Geef ze het vertrouwen."

Trekkerprotest yn Den Haag tsjin de nije stikstofregels - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Pieter de Haan, Friese Milieufederatie: "Geef boeren het vertrouwen om het zelf op te lossen"

De nieuwe wet geeft de natuur meer bescherming tegen de schadelijke invloed van stikstof. Dat komt vrij bij bouwactiviteiten, maar ook bij agrarische activiteiten en in het verkeer.

(Advertentie)
(Advertentie)