Verhuizing De Skalm naar oud gemeentehuis Leeuwarderadeel: 'kwalitatief een stuk beter'

Het multifunctionele centrum De Skalm in Stiens verhuist naar het oude gemeentehuis van Leeuwarderadeel. Alle activiteiten in het huidige gebouw krijgen in het nieuwe gebouw een onderkomen. In juli van dit jaar is met de verbouwing begonnen, en in juli komend jaar moet het gebouw worden opgeleverd.
Het nieuwe gebouw van De Skalm © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Volgens penningmeester Hendrik bij de Leij van De Skalm was het niet per se nodig om van gebouw te wisselen. "Nodig was het eigenlijk niet, maar toen ons werd gevraagd of we over wilden naar het gemeentehuis, hebben wij met 'ja' geantwoord. Anders hadden we hier in het huidige gebouw veel onderhoud moeten doen."
Ook al lijkt het aan de buitenkant wel wat, aldus Bij de Lei, het gebouw heeft een slechte klimaatbeheersing en zijn de energiekosten ontzettend hoog. "Wij hopen dat het in het nieuwe gebouw veel beter wordt."

Een nieuw oud gebouw

Het huidige gebouw van De Skalm is 28 jaar oud, een stuk jonger dan het gebouw waar de stichting naartoe verhuist. Voorzitter van de Skal, Johannes Bijlsma: "Het nieuwe gebouw is meer dan vijftig jaar oud. Maar kwalitatief is het beter. Het ligt mooi in het centrum, en als het goed is, krijgt het ook een monumentale status. De eerste tekeningen zijn gemaakt en dat ziet er ontzettend goed uit."
Alle activiteiten die De Skalm nu faciliteert, gaan mee over naar het nieuwe gebouw. "Het krijgt een mooie uitstraling. Daar kunnen we ook alles doen. Alles wat hier in zit, Dbieb, de kookstudio, de dansschool, gaat mee naar het gemeentehuis. Dat was onze eis."
Verslaggever Arjen Bosselaar in het huidige gebouw van De Skalm
Veel elementen van het oude gemeentehuis, zoals de glas-in-lood-ramen en het plafond van kurk dat voor een goede akoestiek zorgt, blijven behouden. "We kunnen hier straks zingen zoals we dat willen", zegt Bijlsma lachend.
Ook de bronzen deuren die in het verleden als buitendeur dienst deden, komen terug. Het behouden en terughalen van die oude elementen was belangrijk voor beide mannen. "Dat is natuurlijk voor de herinnering die er is. Het is een oud gemeentehuis. Veel mensen zijn hier vaak geweest. Het is mooi om te zien hoe het oude kan worden hergebruikt."
Hendrik bij de Leij en Johannes Bijlsma © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Zo'n grote verhuizing is natuurlijk niet gratis. "Het kost veel centen. Het is duur. Met het budget dat ervoor is, moeten we uitkomen. Maar dat knijpt hier en daar wel wat", zegt de penningmeester.
De stichting betaalt de verbouwing echter niet zelf. "Wij huren het straks van de gemeente. Die betaalt ook de verbouwing." Dat is goed geregeld, maar het kan volgens Bij de Leij ook niet anders. "We hebben geen geld. Stichtingen zoals deze zijn geen rijke clubs. Dat is onmogelijk."
Verslaggever Arjen Bosselaar in het nieuwe gebouw van De Skalm