Burgemeester Achtkarspelen roept ouders op: houd kinderen in bedwang

10 des 2020 - 08:52

In de aanloop naar oud en nieuw roept burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen ouders en verzorgers op om de jongeren in bedwang te houden. Ze willen elkaar ontmoeten, zegt de burgemeester, maar op sommige plekken is dat uit de hand gelopen.

Foto: Wikimedia Commons

Vooral in Surhuisterveen en Twijzelerheide is het de afgelopen periode een paar keer flink misgegaan, zegt Brouwer. "Ik snap het ook wel, de jeugd kon niet veel de laatste maanden. Hoe ernstig de situatie ook is met de coronamaatregelen, en we weten allemaal waarom we het doen, maar jeugd is jeugd. Die wil elkaar zien."

Wat niet acceptabel is, is dat zo'n acht bushokjes zijn opgeblazen in Surhuisterveen en bankjes zijn afgebrand in Twijzelerheide.

Oebele Brouwer over vandalisme in zijn gemeente

Dat is niet altijd eenvoudig, want veel dingen gaan niet door. "Ze mogen niet op het sportveld, niet in de kroeg, de keten zijn dicht. Dus dat ze elkaar opzoeken, dat snap ik. Het kan ook, als ze de afstand bewaren. Maar wat niet acceptabel is, is dat zo'n acht bushokjes zijn opgeblazen in Surhuisterveen en bankjes zijn afgebrand in Twijzelerheide. Dat is vandalisme. Dus ik snap de situatie, maar dat kan echt niet."

Brouwer hoopt dat ouders en verzorgers met de kinderen in gesprek gaan. "Want we kunnen niet ieder bankje of ieder bushokje bewaken. Dus bespreek de situatie met de kinderen, bespreek de situatie waar we in zitten. En gedraag je." Zelf proberen de gemeente, de politie, de boa's en de jongerenwerkers ook met de jeugd in gesprek te gaan. "We kunnen vragen hoe het met ze gaat. Dan hebben we een gezicht en de jeugd heeft dan een gezicht van ons."

Burgemeester Brouwer verwacht een drukke jaarwisseling

Landelijk wordt verwacht dat er meer vandalisme komt tijdens de jaarwisseling. In Achtkarspelen zal dat niet anders zijn. "Als heel veel niet mag, dan is de kans op gedoe groter", zegt Brouwer. "Zo hebben we normaal gesproken een grote tent in Surhuisterveen tijdens oud en nieuw, daar komt veel jeugd op af. Maar dat gaat nu niet door. De tent zorgde er juist voor dat de schade in de gemeente veel lager werd." Van 80.000 euro naar 8.000 euro. "Maar die tent is er nu dus niet. Ik hoop dat het meevalt, maar het valt te verwachten dat de schade nu oploopt."

Bijzondere jaarwisseling

Wat wel doorgaat is het carbidschieten, maar anders dan normaal. "Het dreigde even helemaal te mogen, maar gelukkig mag het. Wel met kleinere groepen en alleen overdag. Ik heb ook gesproken met alle aanvragers van vergunningen, heel informeel. Maar ze snappen het allemaal en iedereen wil zich aan de regels houden." Er zitten tussen de aanvragers ook mensen die voor het eerst carbidschieten. "Zij hadden normaal gesproken vuurwerk afgestoken."

Zelf gaat Brouwer, net als vorig jaar, bij de carbidploegen langs op oudjaarsdag. "Maar toen was het om mensen te ontmoeten dat is nu anders. En 's avonds moeten we er rekening mee houden dat we onze taak als politie, boa's en burgemeester op moeten pakken."

(Advertentie)
(Advertentie)