Lutz Jacobi wil minder activiteit op Wadden: "Dat hoort niet in werelderfgoed"

10 des 2020 - 07:49

Directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging heeft stevige kritiek op de mensen die politiek verantwoordelijk zijn voor het Waddengebiet. De overheden hebben geen gemeenschappelijk beleid, zegt ze. In de praktijk wordt er veel te veel gepolderd en dat zorgt voor onrust. Jacobi maakt zich zorgen over de toekomst van het Waddengebied.

Lutz Jacobi - Foto: Omrop Fryslân

"De Wadden zijn uniek", zegt Jacobi. "Dat moet je zo houden. We moeten heel erg ons best doen om ervoor te zorgen dat het gebied niet wordt verpest door bouwplannen. Zelfs de duisternis in het gebied staat onder druk."

Iedereen gaat voor z'n eigen belang en altijd ondervinden de Wadden daar schade van.

Lutz Jacobi

De problemen komen dus doordat er geen goed beleid is, zegt Jacobi. "Alles moet hier maar kunnen, met onze polderpolitiek. Daardoor heb je heel veel straatgevechten, zo noem ik het maar. Iedereen gaat voor z'n eigen belang en altijd ondervinden de Wadden daar schade van."

Lutz Jacobi van de Waddenvereniging wil dat er beter met het werelderfgoedgebied wordt omgegaan

Zo wordt er zout, gas en energie gewonnen in de Waddenzee. "Dat hoort niet in een werelderfgoedgebied", zegt het oud-Kamerlid voor de PvdA. "En het hoeft ook helemaal niet. Er zijn voldoende plekken op de wereld voor zoutwinning. Er zijn ook plannen voor grootschalige energieopwekking. Daar is de Waddenzee helemaal niet geschikt voor. Dus daar moeten we altijd maar tegen strijden. Daar staat de Waddenvereniging voor, en gelukkig staan we daarin niet alleen."

"Absoluut opnieuw een ramp"

Het nieuws van eerder deze week dat opnieuw een vrachtschip containers heeft verloren boven de Wadden maakt Jacobi dan ook boos. "Nederland kan heel veel doen om dit gevoelige gebied te beschermen." Minister Van Nieuwenhuizen neemt nu wel maatregelen, maar zegt ook dat bepaalde zaken internationaal geregeld moeten worden. "Maar van sommige dingen kun je gewoon zeggen: dit willen we. Je kunt de Kustwacht meer bevoegdheid geven, je kunt schepen niet meer toelaten tot het gebied. Zulke grote schepen, dat kan gewoon niet. Er komt daardoor ook absoluut opnieuw een ramp."

(Advertentie)
(Advertentie)