Friese Anjer uitgereikt aan De Kast: "Als we terugkijken, kunnen we trots zijn"

De Kast heeft woensdagavond de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân gekregen omdat ze zich al meer dan dertig jaar voor de Friese popmuziek inzetten.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
De band heeft niet alleen veel hits gescoord, maar ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitdragen van de Friese taal en identiteit, landelijk en internationaal.
Syb van der Ploeg was er stil van. "Van al die verhalen en mooie filmpjes, er kwam zoveel boven. We hebben heel wat meegemaakt in die 30 jaar, maar als band kijken we eigenlijk alleen maar vooruit, maar als we terugkijken, kunnen we best wol trots zijn op wat we gedaan hebben."

Mooiste prijs

Hij noemde het de mooiste Friese prijs die je kan krijgen. "We zijn begonnen met de Friese Popprijs in 1996, nu 25 jaar later deze prijs, dat is mooi."
Commissaris van de Koning Arno Brok, ook voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, overhandigde de prijs in de Statenzaal in het provinciehuis. "Cultuur heeft kwaliteit van leven aan, het geeft verwondering, creativiteit. Het geeft de ruimte om te ontdekken, om te ontwikkelen, en dat ligt nu lastig", zei commissaris Brok. "Deze tijd legt een blokkade op de ontwikkeling van de mensen die dragen zijn voor de cultuur en de culturele sector."
Verslaggever Willem de Vries was bij de uitreiking

Talent

De eerste talentenprijs ging naar muzikante Michelle Samba. "Fryslân knapt uit de voegen van het talent", zei commissaris Brok. "Dat jonge bloed heeft de provincie nodig om vitaal en energiek te blijven."
Samba speelt onder anderen in de band van Claudia de Breij, maar heeft ook met haar eigen projecten veel succes. De cabaretière sprak haar ook toe. Ze is er blij met de prijs. "Ik heb het twee keer zo druk nu, ik ben druk bezig. Met Claudia werken we in de studio aan een nieuw album." Ze denkt er ook over om een film te maken.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Met de Friese Anjer wordt ieder jaar een persoon, vereniging of instelling die zich heeft ingezet voor de Friese cultuur of natuur in het zonnetje gezet. De prijs bestaat uit een speld, een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.