Horecaondernemers blij met extra steun van het Rijk, maar blijven kritisch

09 des 2020 - 18:08

Een extra pakket van 3,7 miljard euro voor bedrijven die getroffen zijn door corona: dat is op de persconferentie van Economische Zaken gepresenteerd. Het moet ruimte geven aan horecabedrijven die het water tot de lippen staat. Zo krijgen zwaar getroffen bedrijven 70 procent van de vaste lasten terug via een subsidie. Dat geld is welkom, maar ondernemers blijven toch kritisch.

Ekstra stipe foar hoareka

Rekensom

"Het is maar net welke rekensom je erop loslaat," zegt Timo Slump van het Theehuis in Grou. "We zijn natuurlijk blij met de steun, laat dat helder zijn. Ook wil ik zeggen dat we corona niet onderschatten. We weten dat het bestaat, dus snappen we dat er oplossingen gezocht moeten worden om corona tegen te gaan. Maar het moet voor ons wel werkbaar blijven. Het probleem is dat de omzet gerekend wordt en niet zozeer de vaste lasten. We krijgen dus twintig procent erbij, maar dat wordt vanuit de omzet gerekend. We zijn in oktober open geweest, dus die omzet ligt dan wat hoger, maar dat was open met beperkingen."

Slump onderbreekt zijn verhaal even om de keuken van zijn restaurant in te lopen. Zijn personeel is druk aan het werk om de take-away voor deze kersttijd klaar te maken. "Het is een heel slecht jaar geweest", zegt kok Anne Tjeerd de Jong terwijl hij in een pan saté roert. "De steun is mooi, maar het is niet genoeg denk ik."

Timo Slump van Theehuis Grou - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Bij een restaurant in Grou draaien ze nog

Acties van 17 januari

Voor de horeca is het een licht aan het einde van de tunnel, maar die tunnel is nog wel donker. Begin deze maand bracht een aantal horecazaken naar buiten dat ze op 17 januari toch open willen gaan. Ton Eijer, één van de ondernemers, volgt het nieuws van de persconferentie met een dubbel gevoel. "Meer steun is natuurlijk mooi, laat dat duidelijk zijn. Maar ik vindt nog altijd dat bij 100 procent sluiting, ook 100 procent vergoed moet worden. Mensen breken nu de reserves aan, maar dat kan niet lang duren. We hebben binnenkort een overleg met alle ondernemers van de actiegroep en dan zullen we kijken of het doorgaat."

Ton Eijer van horeca Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Ton Eijer van horeca Leeuwarden over de steun

Trefwoorden: 
horeca steun coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)