Lemster Krijgerplein krijgt andere naam vanwege oorlogsverleden burgemeester

09 des 2020 - 14:03

Het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer krijgt met ingang van 1 mei 2021 een andere naam. Het plein zal voortaan 'Markt' heten. Het college van De Fryske Marren heeft daartoe besloten nadat er ophef ontstond over de burgemeester naar wie het plein is vernoemd. Die zou in de Tweede Wereldoorlog 'verwijtbaar' hebben gehandeld. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut Oorlogsdocumentatie (NIOD) blijkt nu inderdaad dat Marinus Krijger niet van 'onbesproken gedrag' was.

Lemster Krijgerplein krijt oare namme fanwegen oarlochsferline boargemaster

In het verleden zijn er meerdere keren initiatieven op touw gezet om de naam van de oud-burgemeester van het plein te kunnen halen. Martinus Krijger, die in de jaren '50 bij een verkeersongeluk Follega overleed, zou in de oorlog 'verwijtbaar' hebben gehandeld. De weerstand tegen de naam van het plein werd de afgelopen tijd steeds groter: een petitie om de naam te veranderen werd honderden keren ondertekend.

NIOD

De gemeente liet daarom het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, onderzoek doen naar het verleden van Krijger. De conclusie van het NIOD is dat Krijger in de oorlog niet van 'onbesproken gedrag' is geweest.

Het NIOD hecht in het advies groot belang aan de veroordeling van Krijger in 1947, in cassatie bevestigd in 1948. Krijger kreeg een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van een jaar, vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de arrestatie van zes Joodse onderduikers. Het NIOD laat die veroordeling duidelijk zwaarder wegen dan de zuiveringsprocedure.

Zuiveringsprocedure

In de arbeidsrechtelijke zuiveringsprocedure zijn de meeste van de ingebrachte beschuldigingen tegen Krijger ongegrond verklaard. Op basis van de adviezen in deze zuiveringsprocedure besloot de minister van Binnenlandse Zaken destijds dat Krijger kon aanblijven als burgemeester van Lemsterland.

Het NIOD wijst erop dat instanties die zich met de zuivering bezig hield, niet waren toegerust op juridisch onderzoek. Daarom is het NIOD van mening dat het feit dat Krijger als burgemeester in het kader van de bijzondere rechtspleging een veroordeling heeft gekregen, zwaar zou moeten wegen.

Burgemeester Marinus Krijger - Foto: Omrop Fryslân

Initiatiefnemer Hendrik Bootsma van de petitie voor de naamsverandering vertelt hoe ze op het idee kwamen: "We kregen stukken in handen dat de burgemeester fout was in de oorlog." Ze hebben het meerdere keren geprobeerd. Dat het nu wel gelukt is, komt doordat het NIOD de zaak heeft onderzocht. Die kwam met een oordeel op grond waarvan de gemeente De Fryske Marren overgaat tot de naamsverandering.

Oude naam

De naam Markt is gekozen omdat het plein vroeger ook zo heette, vertelt wethouder Roel de Jong. Bovendien werd die naam in de petitie het vaakst genoemd als alternatief.

De nieuwe naam gaat in op 1 mei. In de politiek gaan stemmen op om het eerder te doen, met de bevrijding van Lemmer op 17 april. Het is nog lang niet zeker of dat wel mogelijk is, zegt wethouder De Jong. De mensen die aan het plein wonen, moeten ook de tijd hebben hun adreswijzigingen door te geven. Het maakt Bootsms niet zoveel uit op welke datum de nieuwe naam ingaat. "Ik ben al lang blij dat het plein zijn oude naam weer terug krijgt."

Foto: Google Maps
(Advertentie)
(Advertentie)