liveblog | 9 december 2020

Coronanieuws van 9 december: 135 nieuwe besmettingen in Fryslân

Laatst bijgewerkt: 9 december 2020, 23:00 uur
woensdag 9 december 2020
23:00

Dit was het liveblog

We sluiten het liveblog. Bedankt voor het volgen!

Als er weer aanleiding toe is, starten we het liveblog weer op.

22:27

Genoeg vaccins besteld om voor 1 juli de meeste Nederlanders te vaccineren

Als alle bestelde vaccins worden goedgekeurd, zijn er in de eerste helft van volgende jaar voldoende vaccins om 12 miljoen Nederlanders te vaccineren. Dat blijkt uit cijfers die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit wordt voor het eerst duidelijk wat de toezeggingen zijn van farmaceutische bedrijven over het moment van levering.

Het kabinet heeft, via de Europese Unie, zes verschillende vaccins besteld. Of al die vaccins ook beschikbaar komen, hangt af van de vergunning die het Europees medicijnagentschap EMA moet afgeven.

22:23

Proef met publiek bij wedstrijden niet in januari

Het betaald voetbal hoopte in januari te kunnen beginnen met beperkt publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal, maar dat zit er vanwege het aantal coronabesmettingen nog niet in. Dat heeft de directeur betaald voetbal van de KNCB, Eric Gudde, woensdag te horen gekregen in gesprek met premier Mark Rutte, minister voor Medische Zorg Tamara van Ark en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.

"Vandaag is er goed overleg geweest over het grote maatschappelijke belang van sport in onze samenleving", zei Gudde. "Er is hierbij nadrukkelijk gesproken over het belang van publiek in onze stadions en de enorme pijn voor onze sector, zowel het gemis voor de supporters als de financiële druk voor de clubs. Helaas laten de besmettingscijfers het nu niet toe om al terug te keren naar de fase met beperkt publiek. Ik heb van Mark Rutte begrepen dat de ic-opnames in elk geval van gemiddeld 24 naar maximaal 10 opnames per dag moeten, voordat er versoepelingen mogelijk zijn en de stadions misschien weer open kunnen voor publiek."

22:17

Mogelijk minder testcapaciteit door vaccinaties

De coronavaccinaties gaan mogelijk ten koste van de testcapaciteit, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat op woensdag. Omdat er nog geen extra GGD-personeel beschikbaar is, zou het kunnen dat "een deel van het personeel" dat nu coronatests uitvoert "tijdelijk" wordt ingezet voor vaccinatie.

De Jonge houdt er ook rekening mee dat "een of twee teststraten" voor dat doel zullen worden gebruikt. Volgens de minister kan dat dus leiden tot een iets kleinere testcapaciteit.

18:29

Friese topsport mag weer beginnen: "Dit is een positieve verrassing voor ons"

De topsport kreeg dinsdag, net na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, goed nieuws te horen. Op de website van de overheid staat de mededeling at vanaf 17 december de topsport in verschillende competities weer opgestart kan worden.

Fryske topsport mei wer los: "Dit is in positive ferrassing foar ús"
18:29

GroenLinks: campagne en communicatie over coronavaccin hoort ook in het Fries

De voorlichting en de aanstaande campagne over het coronavaccin moet ook in het Fries beschikbaar zijn. Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks vroeg woensdag minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om hier werk van te maken. "Informatie over het vaccinatieprogramma dient zo toegankelijk mogelijk te gebeuren", zei de politica in een plenair debat over de Friese taal. Minister Ollongren zei in haar reactie dat ze het niet oneens is met de oproep, maar "het is uiteindelijk wel de GGD Fryslân die daar keuzes in maakt".