Coronanieuws van 9 december: 135 nieuwe besmettingen in Fryslân

09 des 2020 - 23:02
  • Er zijn woensdag in Fryslân 135 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in 24 uur. Dat zijn er 11 minder dan dinsdag;
  • Corona-uitbraak in zorgcentrum: tien medewerkers besmet;
  • Het kabinet trekt nog eens 3,7 miljard euro extra uit voor gedupeerde ondernemers;
  • Landelijk liggen er minder coronapatiënten in ziekenhuizen;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
23:00
Dit was het liveblog

We sluiten het liveblog. Bedankt voor het volgen!

Als er weer aanleiding toe is, starten we het liveblog weer op.

22:27
Genoeg vaccins besteld om voor 1 juli de meeste Nederlanders te vaccineren

Als alle bestelde vaccins worden goedgekeurd, zijn er in de eerste helft van volgende jaar voldoende vaccins om 12 miljoen Nederlanders te vaccineren. Dat blijkt uit cijfers die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit wordt voor het eerst duidelijk wat de toezeggingen zijn van farmaceutische bedrijven over het moment van levering.

Het kabinet heeft, via de Europese Unie, zes verschillende vaccins besteld. Of al die vaccins ook beschikbaar komen, hangt af van de vergunning die het Europees medicijnagentschap EMA moet afgeven.

22:23
Proef met publiek bij wedstrijden niet in januari

Het betaald voetbal hoopte in januari te kunnen beginnen met beperkt publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal, maar dat zit er vanwege het aantal coronabesmettingen nog niet in. Dat heeft de directeur betaald voetbal van de KNCB, Eric Gudde, woensdag te horen gekregen in gesprek met premier Mark Rutte, minister voor Medische Zorg Tamara van Ark en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.

"Vandaag is er goed overleg geweest over het grote maatschappelijke belang van sport in onze samenleving", zei Gudde. "Er is hierbij nadrukkelijk gesproken over het belang van publiek in onze stadions en de enorme pijn voor onze sector, zowel het gemis voor de supporters als de financiële druk voor de clubs. Helaas laten de besmettingscijfers het nu niet toe om al terug te keren naar de fase met beperkt publiek. Ik heb van Mark Rutte begrepen dat de ic-opnames in elk geval van gemiddeld 24 naar maximaal 10 opnames per dag moeten, voordat er versoepelingen mogelijk zijn en de stadions misschien weer open kunnen voor publiek."

22:17
Mogelijk minder testcapaciteit door vaccinaties

De coronavaccinaties gaan mogelijk ten koste van de testcapaciteit, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat op woensdag. Omdat er nog geen extra GGD-personeel beschikbaar is, zou het kunnen dat "een deel van het personeel" dat nu coronatests uitvoert "tijdelijk" wordt ingezet voor vaccinatie.

De Jonge houdt er ook rekening mee dat "een of twee teststraten" voor dat doel zullen worden gebruikt. Volgens de minister kan dat dus leiden tot een iets kleinere testcapaciteit.

18:29
Friese topsport mag weer beginnen: "Dit is een positieve verrassing voor ons"

De topsport kreeg dinsdag, net na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, goed nieuws te horen. Op de website van de overheid staat de mededeling at vanaf 17 december de topsport in verschillende competities weer opgestart kan worden.

Fryske topsport mei wer los: "Dit is in positive ferrassing foar ús"

18:29
GroenLinks: campagne en communicatie over coronavaccin hoort ook in het Fries

De voorlichting en de aanstaande campagne over het coronavaccin moet ook in het Fries beschikbaar zijn. Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks vroeg woensdag minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om hier werk van te maken. "Informatie over het vaccinatieprogramma dient zo toegankelijk mogelijk te gebeuren", zei de politica in een plenair debat over de Friese taal. Minister Ollongren zei in haar reactie dat ze het niet oneens is met de oproep, maar "het is uiteindelijk wel de GGD Fryslân die daar keuzes in maakt".

18:25
Extra steun horeca

Een extra pakket van 3,7 miljard euro voor bedrijven die getroffen zijn door corona: dat is op de persconferentie van Economische Zaken gepresenteerd. Het moet ruimte geven aan horecabedrijven die het water tot de lippen staat. Zo krijgen zwaar getroffen bedrijven 70 procent van de vaste lasten terug via een subsidie. Dat geld is welkom, maar ondernemers blijven toch kritisch.

Ekstra stipe foar hoareka

17:00
VNO-NCW Noord: blij maar niet tevreden met extra pakket van 3,7 miljard euro

Het extra pakket van in totaal 3,7 miljard euro voor bedrijven die door corona zijn getroffen, is toegezegd. Zo blijft de NOW regeling - de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid - op 80 procent. Niet alle sectoren krijgen voldoende compensatie. ""Een aantal sectoren moeten dicht. Dat doen ze voor ons allemaal, dus ik vind dat we die met z'n allen moeten steunen", zegt Sieger Dijkstra, die voorzitter is van VNO-NCW Noord.

Hij noemt de sneltesten heel belangrijk voor het terugbrengen van de besmettingen.

Sieger Dijstra

16:23
Corona-uitbraak in zorgcentrum: tien medewerkers besmet

Er is een corona-uitbraak onder zorgpersoneel in zorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen. Dat is een zorgcentrum dat speciaal is ingericht voor de opvang van coronapatiënten. Het Covidhuis Anna Schotanus is van Meriant, dat onder zorggroep Alliade valt.

15:15
RIVM: Afgelopen 24 uur 135 nieuwe coronabesmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er 135 nieuwe coronabesmettingen bij gekomen in Fryslân. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er elf meer dan dinsdag: toen stond het aantal op 124.

De meeste besmettingen werden vastgesteld in Súdwest-Fryslân (27), Leeuwarden (17), De Fryske Marren (12) en Noardeast-Fryslân (12).

Lees hier het volledige artikel.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)